Sve je kriva ta nesretna televizija

Zajednička molitva

Nakon jutarnje svete mise u 7:30 sati pristupi mi baka Luca i kaže: "Oprostite, smijem li vas nešto pitati?""Da, samo pitajte!"- odgovorih. "Ma, odavno želim pitati, što vi radite u prostoriji u crkvi s desne strane oltara. Izlazite iz nje pred sami početak jutarnje mise. Neko od vas ima podeblju knjigu, a neki ne nse ništa. Nekad vas je više, nekada manje. Jednom ste bili samo trojica... Što vi zapravo, tamo radite?"

"Lijepo bako, što te to zanima. Sve ću ti objasniti. Iako znaš kako fratri žive, ipak, ima štošta što i nije poznato. Eto, ne znate što radimo svaki dan, osim nedjelje u prostoriji s desne strane oltara. Premda ne živimo u samostanu, ponašamo se kao da živimo u samostanu. Imamo red i raspored. Nas je devet svećenika i jedan brat laik. Nemamo gvardijana, ali nam je župnik kao gvardijan. Njega slušamo. S njime surađujemo, a on s nama. Osim svakodnevnih i nedjeljnih misa koje slavimo s pukom, dužni smo i kao pojedinci i kao zajednica svakodnevno moliti Molitvu Crkve koja se zove Časoslov (mole ga i obični vjernici). U sedam sati ujutro pozdravljamo Gospu, a nakon Gospina pozdrava slijedi Služba čitanja (himan, tri psalma i dva čitanja) i Jutarnja (tri psalma, Evanđeoski pozdrav, i Molitva vjernika), te završna molitva. Srednji čas i Večernju ne molimo zajednički, jer ova župa ima specifične liturgijske potrebe, svakodnevne ispovijedi koje nekda traju satima. I molitveno liturgijski program traje dugo, posbice ljeti. Treba spomenuti svakodnevne i nedjeljne mise, sprovode, obilaženje starih i bolesnih, razgovore i surete..."

"Mnogi nemaju pojma kako izgleda radni dan jednoga fratra u Međugorju"- veli baka Luca. "Ti reče, da imate i fratra laika..."

"Da, imamo jednoga brata laika, On je fratar s tri zavjeta kao i svećenici, ali nije svećenik. Radi neke druge korisne stvari u kući. Naš brat laik fra Josip Marija Katalinić često predmoli krunicu, vodi brigu oko Gospina kipa. Gospin kip je uvijek u cvijeću. Obavlja i mnoge korisne stvari u kući."

"Što rade časne sestre?- pita baka Luca. One su veoma angažirane u crkvi od 6:00 sati do kasno u noć. Na uslugu su domaćim istranim vjernicima. doprinos je nemjerljiv.

"Znači vi ste kao jedna obitelj?"

"Upravo tako!"

"Kako bih ja bila sretna, kad bi i moja obitelj molila zajednički! Moj fratre kako ih je teško okupiti i za stol (objed), a kamoli na molitvu. Sve je kriva ta nesretna televizija. Ne hladi se. Odkada je nje, nema ni blagoslova u kući. Ona je zasjenila oltar (molitvu). Na tom oltaru žrtvuju se turske sapunice. Kako je nekada ovdje odjekivala večernja molitva!"

"Bako, ne daj se smesti. Uzmi daljinski u ruku, isključi televiziju i najavi molitvu krunice, a nakon toga večera. Listopad je pred vratima."