Uz čudesni zagovor sv. Josipa obnovljene izgorjele prostorije judaškog kluba iz Mostara

U vremenu došašća Josipovo svetište posjetili su predstavnici Judo kluba Borsa iz Mostara predvođeni svojim predsjednikom Franjom Zadrom. Tom su prilikom rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu mons. Antun Senteu ml. uručili zavjetnu ploču u znak zahvale svetom Josipu što im je pomogao pri obnovi kluba, javlja kasonline.eu.

Nakon što su izgorjele prostorije velikog sportskog kolektiva iz Mostara, sveti Josip se proslavio na čudesan način. Naime, u rujnu 2019. izgorjele su prostorije Judo kluba Borsa. U požaru su uništene dvorane i klupska teretana, zajedno sa svom opremom koju je klub posjedovao. U vrtlogu nastalih problema klupski voditelji razmišljali su o gašenju svih svojih aktivnosti. Poticanjem velikog broja članova, okoline, kao i predstavnika BiH Hrvata iz političkog i društvenog života, vodstvo kluba motivirano je za pokušaj novog početka rada i dizanje iz pepela. Poteškoće su bile velike, kriza je trajala, ali nastojanje za opstojnošću bilo je jako izraženo. Samo nekoliko mjeseci nakon požara, dogodila se do tada nezapamćena socijalna i ekonomska kriza u svijetu, uzrokovana pandemijom koronavirusa, kada je uslijedio i „lock down“ i gotovo potpuna obustava cjelokupnoga društvenog života i rada.

U vrlo čudnim okolnostima kada je svijet bio u velikoj krizi, a prikupljanje financija za obnovu prostorija bilo nemoguće, voditelji kluba odlučili su „problem“ prepustiti svetom Josipu. Zakopali su medalje svetog Josipa u zgarište objekta i napravili službeni proglas u kojem su svetog Josipa proglasili zaštitnikom kluba. Odlučili su moliti tridesetodnevne pobožnosti svetom Josipu te su se zavjetovali po hodočašćima u njegova svetišta, u Kalisz (Poljska) i u Nacionalno svetište Josipa u Karlovac.

Hodočastili su u siječnju 2021. godine. Nakon toga, čuda su krenula. Konkretne pomoći počele su dolaziti čudesno i sa svih strana, a s obnovom prostorija klub kreće već u ožujku iste godine. Obnavljanje objekta (1500 m2) teklo je neopisivom brzinom, tako da je klub, samo pola godine poslije, obnovio svlačionice, dvije dvorane i teretanu, te se konačno vratio u svoje prostorije. Članovi kluba opet su mogli vježbati u idealnim, sigurnim i dobrim uvjetima, kao i prije nesretnog događaja.

Shvaćajući veličinu preživljene krize, te prepoznaju čudesa koja su doživjeli po zagovoru svetoga Josipa, odlučili su zavjetnu ploču donijeti u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovac, kao znak zahvale i trajne uspomene.

Judo klub Borsa sportski je kolektiv iz grada Mostara, osnovan 2006. godine, i ujedno jedan od trenutačno najvećih sportskih kolektiva Bosne i Hercegovine. Klub okuplja velik broj djece i mladih, provodeći različite sportske aktivnosti i projekte od društvenog značenja za grad Mostar i Bosnu i Hercegovinu. Borsa je jedan od najuspješnijih kolektiva grada Mostara, a organizatori su i najveće sportske manifestacije grada Mostara koja okuplja više od 1000 natjecatelja i na kojoj su do sada nastupali natjecatelji iz 39 zemalja iz cijeloga svijeta. Aktivnosti kluba provodi 10 mladih trenera, školovanih kineziologa.