Benedikt XVI. naložio je prije smrti uništenje svih privatnih bilješki

Nadbiskup Georg Gänswein izvještava da je od pokojnog bivšeg pape dobio također precizne upute o tome kome što treba dati, posebno iz njegove knjižnice, od njegovih rukopisa knjiga do dokumenata Drugog vatikanskog koncila i korespondencije, izvještava KNA.

Benedikt XVI. naložio je nadbiskupu Georgu Gänsweinu da potpuno uništi njegove privatne bilješke. To je objasnio dugogodišnji privatni tajnik pokojnog umirovljenog pape, koji je preminuo 31. prosinca 2022., u knjizi koja će sljedeći tjedan biti objavljena u Italiji. Prema knjizi, papa emeritus naredio je uništavanje svih njegovih privatnih bilješki u pisanom obliku, „bez iznimaka i bez rupa“, rekao je mons. Gänswein.

Knjigu „Nient’altro che la verità“ („Ništa osim istine“), koja već izaziva brojne polemike, objavit će već 12. siječnja talijanska izdavačka kuća Piemme. Suautor uz mons. Gänsweina je novinar Saverio Gaeta, koji je ranije objavio mnoštvo knjiga o marijanskim ukazanjima i Međugorju.

Sličan nalog dao je i Benediktov prethodnik Ivan Pavao II. Međutim, njegov privatni tajnik Stanislaw Dziwisz to je, protiv pokojnikove volje, prekršio, jer je „htio sačuvati važne privatne zapise pokojnog pape za povijesna istraživanja“.

Nadbiskup Gänswein također u knjizi izvještava da je od pokojnog pape emeritusa dobio precizne upute o tome kome što treba dati, posebno iz njegove knjižnice, od njegovih rukopisa knjiga do dokumenata Drugoga vatikanskog koncila (1962.-1965.) i korespondencije.

Osim toga, Benedikt XVI. ostavio je upute u vezi s materijalnom baštinom, za koju je imenovao njega, mons. Gänsweina, izvršiteljem. Papa emeritus te je upute ažurirao nekoliko puta, posljednji put 2021., izvještava KNA.