OVOGODIŠNJE JASLICE U VATIKANU IZVOR NOVIH POLEMIKA

Tradicionalna svečanost inauguracije jaslica i osvjetljenja božićnog drvca održat će se na Trgu sv. Petra danas, u petak 11. prosinca u 16.30 sati. Predvodit će ju kardinal Giuseppe Bertello i biskup Fernando Verges Alzaga, predsjednik i generalni tajnik Uprave Države Grada Vatikana. U jutarnjim satima papa Franjo primio je u audijenciju izaslanstva Općine Castelli i Kočevja.

To je stoga što je ovogodišnje božićno drvce na Trgu sv. Petra u Vatikanu, 28 metara visoku smreku, darovala Slovenija, a jaslice je postavila općina Castelli iz talijanske pokrajine Teramo, koja je od 16. stoljeća poznata po keramici. Figure za jaslice stvorene su između 1965. i 1975. godine od strane učitelja i učenika škole "F.A. Grue ” i sastavljene su od 54 kipa. Samo će nekoliko komada biti izloženo na Trgu svetog Petra u blizini obeliska, piše ilprimatonazionale.it.

Međutim, nakon objave prvih fotografija jaslica u nastajanju, vjernici se nisu mogli suzdržati od komentara od kojih su neki najblaži: „Užasne su!“ i „Ne možeš ih gledati“

Pogledajte video s inauguracije jaslica:

Službeni opis vatikanske uprave kaže kako JASLICE izražavaju "snažne reference na povijest drevne umjetnosti grčke, sumerske i egipatske umjetnoste", te da to djelo "treba biti znak nade i povjerenja za cijeli svijet. Želi izraziti sigurnost da Isus dolazi među svoj narod da ih spasi i utješi. To je važna poruka u ovom teškom vremenu zbog pandemije izazvane epidemijom Covid-19".

Međutim, spomenuta poruka novopostavljenih jaslica čini se nije uspjela doprijeti do vjernika. Emanuele Ricucci, voditelj nacionalnog instituta Cultura Identità, na Facebooku je polemično komentirao: „Nove JASLICE na Trgu svetog Petra su užasna gomila vijaka i glava koje nemaju niti anđeoski niti mistični oblik. To je strašno.“

I uistinu, figure JASLICA imaju oblike koje podsjećaju na Marsovce ili astronaute. Čunjasti i neskladni oblici kipova ne izgledaju dopadljivo. Izbor da se usredotočimo na suvremenu umjetnost doživljava se kao daljnja degeneracija "crkve Pachamama" pape Franje. "Horror fidei - koji u potpunosti odražava ovu bolesnu i umiruću crkvu", - komentari su korisnika ispod fotografija.

Između suvremene umjetnosti i mogućih šifriranih poruka o dolasku izvanzemaljaca ovog Božića, čini se da ostaje jedina sigurnost u objektivnu ružnoću novih jaslica koje će na Trgu svetog Petra biti izložene do blagdana Krštenja Isusova 10. siječnja 2021. godine.

Mišljenja iznesena u tekstu osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Medjugorje-info.com

Označeno u