Papa Franjo darovao 10.000 eura za jemenske izbjeglice u Južnoj Koreji

Papa je po apostolskom nunciju u Južnoj Koreji, nadbiskupu Alfredu Xuerebu, poslao novčani dar za jemenske izbjeglice koji su se sklonili na korejskom otoku Jejuu

Apostolski nuncij u Južnoj Koreji nadbiskup Alfred Xuereb predao je novčani dar pape Franje za jemenske izbjeglice koji već nekoliko tjedana žive na korejskom otoku Jejuu. Riječ je o 10.000 eura koje je Papa darovao mjesnom biskupu Peteru Kangu U-ilu, za potrebe ljudi kojima pomaže njegova biskupija. Vijest je objavila tiskovna agencija Yonhap.

Nadbiskup Xuereb je pohodio spomenuti otok upravo kako bi ponovno izrazio Papinu solidarnost biskupu Kangu, koji je u svakom trenutku pružao potporu jemenskim izbjeglicama, potičući građane Južne Koreje da pokažu toleranciju i ljubav, u savršenom skladu s Papinim naukom i dokumentima koji se odnose na migrante i izbjeglice, a posebice s četiri glagola potrebnih u suočavanju s migracijskom pojavom: prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati.

U prigodi tog prvog pohoda otoku, kao apostolski nuncij u Južnoj Koreji, nadbiskup Xuereb se također susreo s više od 500 jemenskih izbjeglica, te služio misu prenoseći pozdrave i blagoslov pape Franje. Jemenski su građani, u bijegu iz svoje zemlje koju još uvijek potresaju sukobi i napetosti, ušli u Južnu Koreju u okviru programa koji strancima dopušta da bez vize ostanu na otoku do tri mjeseca. Njihov je iznenadni dolazak izazvao, ponajviše što se tiče ekonomskih problema, veliku zabrinutost među stanovnicima koji su potaknuli polemike i prosvjede.

Prije nego što je napustio otok, nadbiskup Xuereb se zadržao u molitvi u 'Parku mira 3. travnja', izgrađenom u spomen na žrtve sukobā između Vlade i civila u razdoblju između 1948. i 1954. godine, koji su bili posljedica ideološke podjele nakon oslobođenja od japanskoga kolonijalnog režima 1945. godine.