Papa Franjo: 'Isus koji moli za nas temelj je našeg života'

Temelj našega kršćanskoga života je Isus koji moli za nas – poručio je papa Franjo na misi u Domu sveta Marta. Papa je naglasio da je svaki Isusov izbor, svaka njegova gesta, pa čak i kraj njegova zemaljskoga života na križu obilježen molitvom.

Dakle, on je potaknuo kršćane na povjerenje u Gospodnju molitvu. Isus je odabrao svoje učenike nakon što je molio dugo i intenzivno – kazao je Sveti Otac. U svojoj propovijedi se usredotočio na odlomak današnjeg evanđelja kako bi stavio naglasak na temelj našega kršćanskoga života.

Ugaoni kamen Crkve je Isus koji se moli Ocu za nas

"Ugaoni kamen – ističe Sveti Otac, ponavljajući riječi svetoga Pavla – je sâm Isus. Bez Isusa nema Crkve", ali, primijetio je Papa, odlomak iz Lukina Evanđelja dodaje posebnost, o kojoj bismo trebali razmatrati: "'Isus uziđe na goru da se pomoli. I provede noć moleći se Bogu’. A onda dolazi sve ostalo: ljudi, izbor učenika, izlječenja, izgon zloduhâ … Ugaoni kamen je Isus, da: ali Isus koji moli. Isus moli. On je molio i nastavlja moliti za Crkvu. Ugaoni kamen Crkve je Gospodin pred Ocem, koji nas zagovara, koji moli za nas. Mi se molimo njemu, ali temelj je onaj koji moli za nas. "
Naša sigurnost je u Isusovoj molitvi za svakog od nas

"Isus je uvijek – nastavio je Sveti Otac – molio za svoje", također na Posljednjoj večeri. Isus – dodao je Papa – "prije nego što čini neko čudo, moli. Sjetimo se Lazarova uskrsnuća: moli se Ocu": "Na Maslinskoj gori, Isus moli; na križu, završava moleći: njegov život završio je u molitvi. To je naša sigurnost, to je naš temelj, to je naš ugaoni kamen: Isus koji moli za nas! Isus koji moli za mene! I svatko od nas može reći: 'Siguran sam, sigurna sam da Isus moli za mene; On je pred Ocem i imenuje me.' To je ugaoni kamen Crkve: Isus u molitvi".

Razmišljajmo o otajstvu Crkve utemeljenoj na Isusu koji moli

"Razmišljajmo o onom odlomku prije muke – kazao je papa Franjo – kad se Isus okrenuo prema Petru te ga upozorio: 'Petre ... Sotona je dobio dopuštenje da vas prorešeta kao pšenicu. Ali ja sam molio za tebe da tvoja vjera ne malakše'. A što kaže Petru – nastavio je Sveti Otac – veli tebi, i tebi, i tebi, i meni, i svima: 'Molio sam za tebe, molim za tebe, sada molim za tebe', a kada dođe na svoj oltar, dolazi posredovati, moliti za nas kao što je činio na križu. I to nam daje veliku sigurnost. Pripadam toj zajednici, koja je čvrsta jer je njezin ugaoni kamen Isus, ali Isus koji moli za mene, koji moli za nas. Bit će dobro danas razmišljati o Crkvi; reflektirati o ovom otajstvu Crkve. Svi smo mi poput zgrade, ali je temelj Isus, Isus koji moli za nas. Isus koji moli za mene“, zaključio je svoju propovijed papa Franjo.