PAPA FRANJO: Milost je imati djecu koja nam zatvaraju oči u trenutku našega preminuća

Sterilnost i plodnost – ključne su riječi u propovijedi pape Franje na misi koju je 19. prosinca slavio u Domu svete Marte.

Čitanja iz današnje liturgije govore o navještaju Samsonova rođenja, i rođenja Ivana Krstitelja, koji je anđeo donio dvjema neplodnim ženama, ili u poodmakloj dobi poput Elizabete. Neplodnost, u ono vrijeme sramota, te milost i Božji dar rođenja djeteta. U Bibliji je mnogo neplodnih žena koje žarko žele dijete, ili majkî koje oplakuju gubitak djeteta, jer su ostale bez potomstva: Sara, Noemi, Ana, Elizabeta… – primijetio je Papa.

Plodnost je u Bibliji blagoslov

Ispunite zemlju, budite plodni!, bila je prva zapovijed koju je Bog dao našim praroditeljima – podsjetio je Sveti Otac te istaknuo – Gdje je Bog, tamo je plodnost. Pritom je spomenuo da ima zemalja koje su izabrale put neplodnosti, te zato trpe zbog – kako je rekao – ružne bolesti, odnosno demografske zime. Zemlje bez djece; to nije blagoslov. Plodnost je uvijek Božji blagoslov – kazao je Papa te pojasnio – Materijalna i duhovna plodnost. Dati život. Neka se osoba ne mora ni vjenčati, poput svećenika i posvećenih osoba, ali treba živjeti dajući život drugima. Jao nama ako ni mi nismo plodni dobrim djelima – istaknuo je papa Franjo.

I pustinja će procvjetati – Božje je obećanje

Plodnost je Božji znak. Papa Franjo je podsjetio kako proroci izabiru prekrasne simbole, poput pustinje. Postoji li nešto što je više neplodno od pustinje; – upitao je – ipak, oni kažu da će i pustinja procvjetati, sažgana će zemlja postati jezero. Upravo je to Božje obećanje. Bog je plodan – kazao je Papa te istaknuo – Istina je, đavao želi neplodnost. Želi da svatko od nas ne živi kako bi drugima dao život, bilo tjelesni bilo duhovni. Želi da svatko živi samo za sebe, u samoljublju, oholosti, taštini. Ugojiti dušu ne živeći za druge. Đavao je taj koji daje da raste nesklad samoljublja, i ne čini nas plodnima – napomenuo je Papa.

Plodnost je milost koju valja moliti od Boga

Milost je imati djecu koja nam zatvaraju oči u trenutku našega preminuća – rekao je papa Franjo te istaknuo primjer jednoga starog misionara iz Patagonije koji je, kao 90-godišnjak govorio da je njegov život brzo prošao, ali u posljednjoj je svojoj bolesti imao kraj sebe mnogo duhovne djece.

Potom se Papa osvrnuo na skori Božić. Tu možemo vidjeti praznu kolijevku. Ona može biti simbol nade, jer će doći Dijete, a može biti i muzejski izložak, prazna cijeloga života. Naše je srce kolijevka – istaknuo je Papa te upitao – Kakvo je moje srce? Je li uvijek prazno, ali otvoreno kako bi stalno primalo i davalo život? Kako bi primalo i bilo plodno? Ili je srce koje se čuva poput izloška u muzeju, koji nije nikada bio otvoren za život i za davanje života? Savjetujem vam da pogledate ovu praznu kolijevku i kažete: 'Dođi Gospodine, ispuni ovu kolijevku, ispuni moje srce i potakni me da dajem život, da budem plodan' – rekao je na kraju papa Franjo.