Papa Franjo moli za malenog Alfieja Evansa i njegovu obitelj

Papa Franjo je sinoć reagirao tweet-porukom na bolnu priču malenoga Alfieja Evansa, 23-mjesečnog dječaka iz Engleske, koji se nalazi u komi, a smješten je u dječjoj bolnici Alder Hey u Liverpoolu.

Naime, doktori žele ukloniti mehaničku ventilaciju koja ga održava na životu. Sveti je Otac u svom tweetu istaknuo: Iskreno se nadam da će se učiniti sve nužno kako bi se suosjećajno nastavilo pratiti malenoga Alfieja Evansa i da će se čuti duboka patnja njegovih roditelja. Molim za Alfieja, za njegovu obitelj i za sve uključene osobe.

Slučaj podsjeća na druga dva dječaka iz Engleske, Charlieja Garda i Isaiahu Haastrupa, koji su preminuli 28. srpnja 2017., odnosno 7. ožujka 2018. godine. Alfie boluje od nepoznate bolesti mozga koju liječnici smatraju neizlječivom i degenerativnom. Liječnici su se obratili engleskom Visokom sudu tražeći uklanjanje mehaničke ventilacije. Sud je 6. ožujka ove godine odredio da se dječaka skine s aparata na temelju stava liječnikā bolnice Alder Hey, prema kojima je Alfijevo daljnje održavanje na životu neobzirno, nepošteno i nehumano.

Prema britanskom tisku, provedba sudske odluke mogla bi se dogoditi već sutra. Alfiejevi roditelji, Thomas i Katie, pokrenuli su pravnu borbu za održavanjem Alfieja na životu. Britanski Vrhovni sud potvrdio je odluku Visokog suda, a i Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je njihovu žalbu. Njegovi roditelji traže da se Alfieja prebaci u drugu bolnicu, bilo u Velikoj Britaniji bilo u inozemstvu, koja je spremna isprobati eksperimentalne terapije. No kao i u slučaju Charlieja Garda, liječnici su odbili taj zahtjev.

Brojni ljudi diljem svijeta udružili su se kako bi putem molitava, peticija, prosvjeda i društvenih mreža poduprli njihovu borbu. Alfiejevi su roditelji zatražili od pape Franje da reagira i Sveti je Otac jučer pozvao da se čuje njihov vapaj boli. Papa je također reagirao u slučaju Charlieja Garda pozivajući liječnike da prate i liječe dijete do samoga kraja te ističući da štititi ljudski život, naročito kad je ranjen bolešću, predstavlja obvezu ljubavi koju Bog povjerava svakom čovjeku.