Papa Franjo: Naša je sudbina živjeti kao Isusovi prijatelji

Primili smo dar prijateljstva s Gospodinom kao sudbinu, ne slučajno, i naš je poziv upravo živjeti prijateljstvo s Gospodinom i biti Njegovi prijatelji – podsjetio je papa Franjo jutros na misi u Domu svete Marte

Isto su primili apostoli, još snažnije, ali isto. Svi mi kršćani primili smo taj dar otvorenosti, pristupa Isusovu srcu i prijateljstva s Njim. Primili smo u dio dar Njegova prijateljstva. Naša je sudbina da budemo Njegovi prijatelji. To je dar koji Gospodin uvijek čuva i vjeran je tom daru.

Često, međutim, nismo Njegovi prijatelji i udaljavamo se od Njega svojim grijesima i hirovima, ali On je vjeran prijateljstvu – naglasio je Papa i nastavio – Isus, kao što podsjeća današnje evanđelje, ne naziva nas više "slugama" nego "prijateljima" i čuva tu riječ sve do kraja, jer je vjeran. Čak i kod Jude: posljednja riječ koju mu je uputio prije izdaje bila je "prijatelju"; ne kaže mu – „odlazi“.

Isus je naš prijatelj – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Juda je, kao što se kaže u Djelima apostolskim, prihvatio svoju novu sudbinu koju je slobodno izabrao te se udaljio od Isusa. Otpadništvo znači pobjeći od Isusa; biti prijatelj koji postaje neprijatelj; prijatelj koji postaje ravnodušan ili prijatelj koji postaje izdajnik.

Na Judino je mjesto, piše u Djelima apostolskim, izabran Matija kako bi bio svjedok uskrsnuća, svjedok tog dara ljubavi – rekao je papa Franjo i objasnio – Prijatelj je onaj koji s drugim dijeli tajne. "Vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga", kaže Isus u evanđelju. To je, dakle, prijateljstvo koje smo primili u dio, kao sudbinu, kako su ga primili Juda i Matija.

Razmislimo o tome, On se ne odriče tog dara, ne odriče nas se, čeka nas sve do kraja. Kada se mi zbog svoje slabosti udaljimo od Njega, On čeka i nastavlja govoriti: „Prijatelju, čekam te. Što želiš? Prijatelju, zašto me izdaješ poljupcem?“ – napomenuo je Papa i zaključio – On je vjeran u prijateljstvu i mi ga moramo moliti za tu milost da ostanemo u Njegovoj ljubavi i prijateljstvu koje smo primili od Njega kao dar.