Papa Franjo: Nastavnici su slabo plaćeni, što nije pravedno

Nastava je vrlo lijep posao, jer nije samo prenošenje znanja, nego je i odnos – istaknuo je Sveti Otac u govoru članovima Talijanske katoličke unije nastavnika, koja ove godine obilježava sedamdesetu obljetnicu, a koje je primio u audijenciju u dvorani Pavao VI. U društvu koje se muči u pronalaženju uporišta, u školi mladi trebaju naći pozitivno uporište – ustvrdio je papa Franjo potičući nastavnike da idu „u periferije škola“, kako ih se ne bi prepustilo „marginaliziranju, neznanju i razvratu“.

Nazočnim nastavnicima i odgojiteljima Papa se obratio pozdravom: „Dragi kolege i kolegice“, dodajući kako je i on bio nastavnik. Oni se, osim poučavanja u školi, trebaju pripremiti za predavanje te voditi brigu o svakom učeniku; kako mu pomoći da bi napredovao. Istina je da je to vrlo lijep posao, ali i to da je slabo plaćen, što nije pravedno. Nastavnici su poput duhovnih roditelja; velika je, dakle, njihova odgovornost – ustvrdio je Papa.

Govoreći pak o odlikama nastavnika, Sveti je Otac rekao da on mora biti vrlo uravnotežena osoba. Nastava je ozbiljna obveza koju može prihvatiti jedno zrela i uravnotežena osoba; nastavnik nije sam, jer posao dijeli s kolegama i cijelom odgojnom zajednicom – objasnio je Sveti Otac, a potom se osvrnuo na dugogodišnji rad Talijanske katoličke unije nastavnika i odgojitelja.

Uniju je 1944. godine ustanovio Gesualdo Nosenga, u jeku Drugoga svjetskog rata. Od tada je prevalila dugi put pridonoseći rastu zemlje, reformi školstva i odgoju mladih naraštaja, zahvaljujući revnosti koju daje vjera u Boga i odgovoru na Božju zapovijed: ljubi Gospodina Boga i svoga bližnjega – rekao je Papa dodajući da se možemo pitati: tko je nastavnikov ‘bližnji’?

Učenici su nastavnikovi ‘bližnji’. On s njima provodi svoje dane. Učenici očekuju da ih on vodi i usmjerava. Da bi obrazovanje bilo stručno, nužni su ljudski odnosi. Rasprave i obezvrjeđivanja često zatamnjuju „ispravno shvaćanje školstva“, a Unija je talijanskih katoličkih nastavnika pozvana školstvo ispravno tumačiti: u školi se – državnoj i privatnoj – stječe stručna sprema te uče ispravni ljudski odnosi – ustvrdio je Papa dodajući:

Osim znanja, učenike trebate poučavati o životnim vrijednostima i običajima. Da bi se steklo znanje dovoljno je računalo, ali da bi se shvatila ljubav, te koje vrijednosti i običaji stvaraju sklad u društvu, potreban je dobar učitelj – rekao je papa Franjo, osvrnuvši se potom na odnos učitelja i učenika.

Škola je mjesto za odgoj, svaki učenik se u školi treba osjećati voljenim, bez obzira na njegove sposobnosti i ograničenja. Škola treba biti pozitivno uporište današnjem društvu, a kršćanski su pak nastavnici pozvani da idu u periferije škola, koje se ne smije prepustiti marginalizaciji, neznanju i razvratu – zaključio je papa Franjo.

Ako želite čitati još vijesti o papi Franji, kliknite OVDJE