Papa Franjo: 'U Irskoj sam pronašao mnogo vjere'

Papa Franjo podijelio je svoje misli o apostolskom putovanju u Irsku na tiskovnoj konferenciji koja je održana za vrijeme leta na povratku iz Dublina

- U Irskoj sam pronašao mnogo vjere - rekao je Sveti Otac na kraju svog dvodnevnog posjeta Irskoj.

Citirajući riječi koje mu je nekoliko sati ranije izrekao neimenovani biskup, Papa je kazao kako su Irci dosta propatili zbog skandala, ali da znaju razlikovati istinu od poluistina. U Irskoj proces iscjeljenja traje, ali vjera irskog naroda ostaje čvrsta.

Spomenimo da je razlog Papinog apostolskog putovanja u Irsku bio Svjetski susret obitelji, no značajna je pažnja posvećena zlostavljanjima unutar Katoličke Crkve.

Novinari su posebno čekali Papin odgovor na navode bivšeg apostolskog nuncija u Sjedinjenim Američkim Državama. U dokumentu objavljenom u noći sa subote na nedjelju, nadbiskup Carlo Maria Viganò preispituje Papin odgovor na slučaj kardinala Theodora McCarricka, prisiljenog dati ostavku na mjesto člana Kardinalskog zbora zbog vjerodostojnih i potkrijepljenih optužbi za spolno zlostavljanje maloljetnika.

- Iskreno kažem: Pročitajte pažljivo i prosudite sami. Neću reći ni riječi o ovome. Vjerujem da dokument govori za sebe - odgovorio je Sveti je Otac na optužbe nadbiskupa Viganòa.

Prosuditi svaki slučaj zasebno

Papa Franjo govorio je o nizu drugih delikatnih i složenih tema, uključujući pitanje kako suditi biskupu optuženom za zlostavljanje. Nježno odbijajući želju Marie Collins - bivše članice Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika - Papa je rekao kako stalni sud poput onoga koji je zatražen u motupropriju 'Come una madre amorevole' (Poput brižne majke) nije najbolja mogućnost. Umjesto toga, biskupima bi moglo biti suđeno na ad hoc sudovima, osnovanima za svaki slučaj zasebno.

- Taj je način djelotvorniji - potvrdio je Sveti Otac, navodeći primjer suđenja nadbiskupu Guama.

Papa je također naznačio kako je u tijeku još jedan sličan sudski proces.

Progovoriti odmah!

Na pitanje kako 'Božji narod' može i treba reagirati na zla koja su počinili svećenici, papa Franjo pozvao je obitelji da vjeruju svojoj djeci.

- Kad nešto ugledate, odmah morate progovoriti - rekao je.

S druge strane, Papa je kritizirao neodgovornost medija koji donose sud prije nego što su potvrđene činjenice. Prisjetio se slučaja u Granadi, u Španjolskoj, kada je skupina svećenika optužena za pedofiliju od strane jednog zaposlenika koji je pisao Papi. Poniženje koje su svećenici pretrpjeli pokazalo se okrutnom nepravdom jer je kasnije utvrđeno kako su nevini. Sveti je Otac priznao kako je rad novinara osjetljiv - oni moraju nešto reći, ali, inzistirao je, 'uvijek s pretpostavkom nevinosti, a ne s pretpostavkom krivnje'.

'Molite, i nemojte osuditi'

Papa je pohvalio irsku ministricu zaštite djece i mladih zbog govora o tragičnom slučaju sirotišta u Tuamu u Irskoj, kojima su upravljale časne sestre. Istraga o tom slučaju još uvijek traje. Sveti je Otac pozvao na oprez dok istraga ne bude završena i odgovornost Crkve utvrđena. Bez obzira na ishod ispitivanja, papa Franjo je izjavio kako cijeni što ga je ministrica o ovom slučaju obavijestila s izrazitim poštenjem i dostojanstvom.

Jedan je novinar upitao Svetog Oca koji bi savjet dao ocu koji je saznao da mu je dijete homoseksualac. Papa je rekao kako bi on potaknuo roditelja da 'moli, ne osuđuje, razgovara, razumije, napravi prostora' za svojega sina ili kćer. Ignoriranje je znak da nešto nedostaje roditelju kako bi bio pravi otac, prava majka.