Papa: 'Isusov pogled ide iznad grijehâ i predrasudâ; on gleda osobu Božjim očima'

Isusov pogled ide iznad grijehâ i predrasudâ; on gleda osobu Božjim očima, koje se ne zaustavljaju na grešnoj prošlosti, već vide svijetlu budućnost – poručio je papa Franjo u današnjem Angelusu na Trgu svetoga Petra, u kojem se osvrnuo na susret Isusa i nadcarinika Zakeja.

Papa je istaknuo da su Zakeja Židovi smatrali izdajicom jer je radio za Rimljane, mrske okupatore. Ne dopuštaju mu da priđe Isusu te se stoga Zakej penje na drvo, gdje ga je Isus ugledao te mu rekao: „Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući.“ (Lk 19,5). Isus je želio spasiti Zakeja, prezrena od sviju i potrebna obraćenja, no drugi su na to počeli mrmljati.

Isus je ušao u Zakejevu kuću i vidjevši njegovu preobrazbu reče: „Danas je došlo spasenje ovoj kući jer i on je sin Abrahamov! Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno!“ (Lk 19,9-10). Sveti je Otac naglasio kako se Isus ne zaustavlja na grešnoj prošlosti, već vidi svijetlu budućnost; On se ne zaustavlja na vanjštini, nego gleda u čovjekovo srce. „I ovdje je pogledao ranjeno srce ovog čovjeka: srce ranjeno grijehom pohlepe, od tolikih stvari koje je Zakej počinio. I gleda to ranjeno srce i 'ulazi' u njega.“

Papa Franjo je rekao kako mi nastojimo popraviti grešnika prigovarajući mu, spočitavajući mu njegove greške i nepravedno ponašanje. Isus nam ovdje pokazuje drugi način: onima koji griješe očitovati njihovu vrijednost, vrijednost koju Bog vidi u njima neovisno o svemu. Papa ističe kako to može omekšati srce osobe i natjerati je da izvede na svjetlo dana dobro koje ima u sebi te je nastavio:

„Neka nam Djevica Marija pomogne da u ljudima koje svakodnevno susrećemo vidimo dobro, tako da budu ohrabreni izvoditi na svjetlo dana sliku Božju otisnuti u njihovim srcima. I tako se možemo radovati u iznenađenjima Božjeg milosrđa. Naš Bog je Bog iznenađenja!“, poručio je na kraju Angelusa papa Franjo.

Sveti Otac je nakon molitve Angelusa podsjetio na jučerašnju beatifikaciju četvorice benediktinskih mučenika, u Madridu, koji su ubijeni za vrijeme progona Crkve u Španjolskoj te je njihovu zagovoru preporučio toliku našu braću i sestre, koji danas diljem svijeta postaju žrtve progona, zbog toga što su kršćani.

Izrazivši zatim svoju blizinu stanovnicima središnje Italije, koju je jutros pogodio jači potres, kazao je kako moli za povrijeđene, za obitelji kojima je nanesena veća materijalna šteta kao i za osoblje prve pomoći te za one koji pomažu unesrećenima, da im Uskrsli da snage i da ih Gospa čuva.

Poslije pozdrava okupljenim skupinama i pojedincima na Trgu, papa Franjo je podsjetio i na svoje sutrašnje putovanje u Švedsku gdje će se u spomen na Reformaciju, katolici i luterani zajedno okupiti i zajednički moliti. „Molim vas da svi molite za ovo, kako bi to postalo jednom novom etapom u bratskom hodu prema punom zajedništvu.“ Otpustivši okupljene vjernike i znatiželjnike, preporučio se u molitve.