Papa katolicima u Svetoj zemlji: Hvala vam jer se znate nadati protiv svake nade

U pismu upućenom vjernicima svih obreda i vjeroispovijesti koji se pripremaju za proslavu Uskrsa, papa Franjo izražava blizinu, naklonost i ohrabrenje onima koji najviše pate zbog apsurdne drame rata

„Hvala vam za vaše svjedočanstvo vjere, hvala za milosrđe koje postoji među vama, hvala vam jer se znate nadati protiv svake nade“. 'Nada' je ključni pojam, ponovljen šest puta, u pismu koje je, 27. ožujka 2024. papa Franjo uputio katolicima u cijeloj Svetoj zemlji, povodom Uskrsa koji neke zajednice slave 31. ožujka, prema gregorijanskom kalendaru, a druge 5. svibnja prema julijanskom kalendaru.

Mislim na vas, molim za vas i nosim vas u srcu

Papa želi izraziti svoju blizinu vjernicima i svoju "očinsku ljubav" posebno prema onima koji posljednjih mjeseci "najviše pate zbog apsurdne drame rata, prema djeci kojima je uskraćena budućnost, prema onima koji su u suzama i boli", i proživljavaju osjećaje tjeskobe i zbunjenosti:

Dugo mislim na vas i svakoga dana molim za vas. Ali sada, uoči ovog Uskrsa, koji je vas više podsjeća na muku, a još uvijek malo na uskrsnuće, osjećam potrebu da vam pišem kako bih vam rekao da vas nosim u srcu.

Sveta zemlja, svjedočanstvo muke i uskrsnuća

Sveti se Otac spominje svojega hodočašća u svibnju 2014. i poziva se na riječi svetoga Pavla VI., prvoga pape hodočasnika u Svetu zemlju prije 50 godina, kada je istaknuo da je nastavak napetosti na Bliskom istoku opasnost za mir u cijelom svijetu. Papa Franjo potom napominje da kršćanska zajednica u Svetoj zemlji nije kroz stoljeća bila samo "čuvar mjestā spasenja", nego je stalno, kroz vlastite patnje, svjedočila otajstvo Muke Gospodnje, te sa svojom sposobnošću da ustane i ide naprijed, naviještala i nastavlja naviještati da je Raspeti uskrsnuo. Papa pritom dodaje:

U ovim mračnim vremenima, u kojima se čini da tama Velikoga petka pokriva vašu zemlju i previše dijelova svijeta unakaženih beskorisnim ludilom rata, koji je uvijek i za sve krvavi poraz, vi ste baklje upaljene u noći ; vi ste sjeme dobra u zemlji razdiranoj sukobima.

Neka nam nitko ne ukrade nadu

Papa je potom zajamčio vjernicima u Svetoj zemlji da za njih i zajedno s njima moli Gospodina koji je – kako je napisao – „mir naš" da oslobodi ljudsko srce od mržnje, nasilja i osvete te dodao:

Neka nam nitko iz srca ne ukrade nadu da ćemo ponovno ustati i s tobom uskrsnuti, daj da se ne umorimo ističući dostojanstvo svakog čovjeka, bez obzira na vjeru, etničku pripadnost ili nacionalnost, počevši od najslabijih: od ženā, starijih osoba, djece i siromaha.

Neka raste jedinstvo također među svim kršćanima

Dok potom jamči katolicima da nisu sami i da ih nećemo ostaviti same, nego ćemo ostati solidarni s njima kroz molitvu i djelatnu ljubav, Papa izražava nadu da ćemo se uskoro moći vratiti kao hodočasnici, kako bismo ih gledali u oči i zagrlili ih. Zahvaljuje pastirima, redovnicima i redovnicama koji svojom blizinom prate vjernike te preporuča:

Neka raste i svijetli, u kušnjama patnje, zlato jedinstva, također s braćom i sestrama drugih kršćanskih vjeroispovijesti, kojima također želim očitovati svoju duhovnu blizinu i uputiti svoje ohrabrenje.

Na kraju, papa Franjo ponovno potiče sve kršćane u svijetu na konkretnu potporu i ustrajnu molitvu kako bi cijelo stanovništvo te drage zemlje konačno živjelo u miru. (kta/rv)