Papa: Kraljevstvo Božje raste u neprimjetnosti i po poslušnosti

Kraljevstvo Božje ne raste po velikim strukturama ili po domišljatim organizacijskim grafikonima, već u neprimjetnosti i po poslušnosti – poručio je papa Franjo na  svetoj misi u Domu sveta Marta. U svojoj propovijedi osvrnuo se na današnje Lukino evanđelje, u kojem Isus uspoređuje Kraljevstvo Božje s gorušičinim zrnom: ispočetka je sasvim maleno, ali onda izraste u visinu.

Kraljevstvo Božje nije utvrđeno jednom zauvijek – rekao je Sveti Otac – već se ono nalazi u nastajanju, u rastu, „na putu“. „Što je Kraljevstvo Božje? Nije li možda dobro načinjena struktura, gdje je sve uređeno, te promišljeni organizacijski grafikon; a što ne odgovara tome, to nije Kraljevstvo Božje? Ne. (…) Kraljevstvo Božje je na putu, ono ne stoji mirno. Još više: Kraljevstvo Božje se gradi svakodnevno“, kazao je Papa.

Isus u svojim prispodobama govori o „stvarima svakodnevnog života“, nastavio je papa Franjo: o kvascu, koji „ne ostaje kvasac“, jer „se miješa s brašnom“, mijenja se i pritom „postaje kruh“. O sjemenu, koje „ne ostaje sjeme“, jer „umire i stablu daje život.“ „Kvasac i sjeme su na putu da postanu nešto drugo“, poručio je Sveti Otac; oni „umiru“. Nije ovdje riječ o biti velik ili malen, već je riječ „o putu“ (razvoju). „Na putu se događa promjena“, rekao je Papa.

Tko poznaje Božji zakon, a ne kreće na put – nastavlja Sveti Otac – ima kruto, strogo držanje. „Koje držanje od nas traži Gospodin kako bi Kraljevstvo Božje raslo te postalo kruhom i domom za sve? Poslušnost. Kraljevstvo Božje raste po poslušnosti Duhu Svetom. Brašno više nije brašno, nego kruh, zato što je poslušno moći kvasca, a kvasac dopušta da ga se pomiješa s brašnom… Brašno nema osjećaje, ali kada ga se tako lako pomiješa s nečim drugim, moglo bi se pomisliti da malo trpi zbog toga, zar ne? I tada se još daje peći… No Kraljevstvo Božje raste na ovaj način. I na kraju postaje hrana za sve“, poručio je papa Franjo.

Kraljevstvu Božjem trebaju poslušni muževi i žene, rekao je Papa te dodao: „Oni rastu i postaju darom za sve. I sjeme je poslušno i time postaje plodno, gubi svoj identitet sjemena i postaje nešto drugo, mnogo veće – ono se preobražava.“ Kraljevstvo Božje je tako „nešto u nastajanju“, „što je na putu prema punini“. „Nastaje dan za danom, po poslušnosti Duhu Svetom, koji snagom ujedinjuje i preobražava naš maleni kvasac ili naše maleno sjeme.“ Tko se pak ne upusti u proces rasta, postaje „strog“. „Strogoća nas čini siročadi, ljudima bez oca“, kazao je Sveti Otac te nastavio:

„Strogoća ima samo gospodare, nema oca. Kraljevstvo Božje je poput majke, koja dopušta rasti, koja samu sebe daje kako bi njena djeca imala što za jesti te krov nad glavom… Danas je zgodan dan da zamolimo za dar poslušnosti Duhu Svetom. Toliko često smo poslušni našim hirovima: 'Činim što želim'… No Kraljevstvo Božje ne raste tako, ni mi ne rastemo na taj način. Po poslušnosti Duhu Svetomu rastemo i preobražavamo se poput kvasca i sjemena. Neka Gospodin svima nama udijeli milost ovakve poslušnosti!“, poručio je na kraju svoje propovijedi papa Franjo.