PAPA : " Licemjerje je duhovna šizofrenija "

U nasljedovanju Krista je odlučujuće boriti se protiv licemjerja i laganja te izbjegavati samozavaranje – poručio je papa Franjo na jučerašnjoj svetoj misi u Domu sveta Marta.

Licemjerje je duhovna šizofrenija – rekao je Papa – i sastoji se u tome da osoba mnogo propovijeda, ali se toga ne pridržava.

Polazišna točka današnje Papine propovijedi je bio odlomak iz Lukinog evanđelja, u kojem Isus upozorava na „farizejski kvasac, to jest licemjerje“. Pritom je Sveti Otac razlikovao između dobrog i lošeg kvasca. Dobar kvasac je onaj što omogućuje rast Kraljevstva Božjega. Svakoj vrsti kvasca je zajedničko da pomaže „rastu“: dobri kvasac daje „dobar kruh“, a loš kvasac omogućuje širenje zla.

Kako bi ove misli pojasnio, Papa je ispričao jednu anegdotu iz svoje mladosti. „Kad smo bili djeca, baka nam je za karneval radila kolačiće od jako tankog tijesta. Dodala bi zatim ulja i tijesto bi nabubrilo. Kad bi netko zagrizao te kolačiće, otkrio bi da su iznutra šuplji; na našem dijalektu smo ih zvali 'bugie' – laži.

Baka nam je rekla: ovi kolačići su poput laži – izgledaju veliki, ali su iznutra prazni, nemaju sadržaja. To nam Isus govori: čuvajte se farizejskog kvasca, odnosno licemjerja.“

Licemjerje se sastoji u tome da Gospodina imamo na ustima, a naše srce je daleko od Njega. „Licemjerje je nutarnja podvojenost; to je vrsta duhovne šizofrenije. Licemjer simulira: izvana djeluje dobar i pristojan, ali iza leđa drži bodež!

Sjetimo se Heroda: kako li je samo uljudno dočekao mudrace, iako je iznutra bio prestrašen! I tada im je kazao na oproštaju: Idite i vratite se te mi recite, gdje je to dijete, da ga i ja posjetim… te ga ubijem! Licemjer je dvoličnjak, on simulira“, rekao je Sveti Otac te nastavio:

„Kad Isus govori o takvim zakonoznancima, tada kaže: oni samo govore, a ne čine… To je egzistencijalni nominalizam: kao da su stvari već učinjene kad ih se izgovori. Ne! Stvari se moraju činiti, a ne izgovarati! (…) Licemjer nije sposoban na samokritiku: smatra da je bez mane i umjesto toga se tuži na druge. Sjetimo se samo prispodobe o trunu i brvnu… I tako možemo opisati ovaj kvasac, koji se zove licemjerje.“

Papa Franjo je pozvao slušatelje na ispit savjesti: „U kojem duhu djelujem? U kojem duhu molim? U kojem duhu razgovaram s drugima? Je li to duh koji gradi ili duh koji se sastoji od zraka?“ Odlučujuće je na ova pitanja odgovoriti iskreno bez samozavaranja, smatra Papa te je nastavio:

„Koliko li su samo djeca iskrena u ispovijedi! Djeca nikada ne lažu kada se ispovijedaju; nikada ne govore nešto apstraktno. Učinio sam to, to i to – konkretno. Djeca govore konkretno kada se nalaze pred Bogom i pred drugim. Zašto? Zato što imaju dobar kvasac, koji im daje rasti kao što raste Kraljevstvo Božje. Neka Gospodin svima nama udijeli Duha Svetoga i milost samospoznaje, kako bismo prepoznali 'kvasac', po kojem ćemo rasti i po kojem ćemo djelovati. Jesam li vjeran, transparentan čovjek ili sam licemjer?“, poručio je na kraju jutrošnje propovijedi papa Franjo.