PAPA: Mi i anđeli imamo isti poziv: „surađivati ​na planu Božjeg spasenja”

Mi i anđeli imamo isti poziv: „surađivati ​na planu Božjeg spasenja” – stoji u današnjoj Zbornoj molitvi svete mise, na blagdan svetih Arkanđelâ, a koju je u  propovijedi u Domu Svete Marte, dodatno produbio Sveti Otac…

"Mi smo – tako da kažemo – „braća“ po zvanju. Anđeli su pred Gospodinom da mu služe; da ga hvale i gledaju slavu njegova lica. Anđeli su veliki 'kontemplativci'. Gledaju Gospodina; služe mu i motre ga. No, Gospodin ih isto tako šalje da nas prate na putu života" – rekao je papa Franjo.

Mihael, Gabrijel i Rafael – nastavio je Papa – imaju „važnu ulogu na našem putu prema spasenju.” „Veliki Mihael je onaj koji se bori s đavlom ” - s „velikim Zmajem” i „starom Zmijom”, „koja nam zagorčuje život,” zavodi „sve koji žive na zemlji” kao što je zaveo našu majku Evu, uvjerljivim argumentima – i onda kad padnemo – pred Bogom nas optužuje.

"Plod će ti činiti dobro; naučit će te mnogo čemu!"... Tako, poput zmije započinje, zavoditi, zavoditi... A onda, kad padnemo optužuje nas pred Bogom: ”Ovaj je grješnik; moj je..! „'Moj je': to je đavlova riječ. Pobjeđuje nas zavođenjem, a potom nas pred Bogom optužuje.”... 'Ovaj je moj' vodim ga sa sobom”. A Mihael se s đavlom zaratio jer je to zatražio Gospodin. Nama koji smo u ovom životu na putu prema nebu, Mihael pomaže da se borimo protiv đavla, da nas ne zavede".

To je obrambena uloga koju Mihael ima ‘radi Crkve’ i radi ‘svakog od nas’. Za razliku od njega, Gabrijel, kao ‘drugi arhanđeo', koji – kako podsjeća Papa – donosi dobre vijesti; onaj koji je vijest donio Mariji, Zahariji, Josipu": Vijest spasenja. Gabrijel je s nama i pomaže nam na putu, kad „zaboravimo” Božje evanđelje; a to da je „Isus je došao k nama”, da nas spasi.

Treći Arhanđeo kojega danas slavimo je Rafael koji „s nama hodi” i pomaže nam na ovom putu. Tražimo od njega da nas zaštiti od „zavođenja te ne učinimo krivi korak.” Dakle, to su naši drugovi u službi Bogu; i u službi našega života, a kojima se – kako nas danas uči papa Franjo – trebamo moliti jednostavnim riječima:

"Mihaele, pomozi nam u borbi; svatko od nas zna kakvu borbu ima u svom životu danas. Svatko je od nas svjestan glavne bitke; one u kojoj riskiramo spasenje. Pomozi nam, Gabrijele; donesi nam vijesti; donesi nam Radosnu vijest spasenja; da je Isus s nama; da nas je spasio i daj nam nadu. Rafaele, drži nas za ruku i pomozi nam da ne skrenemo na krivi put; da ne ostanemo ukopani na mjestu, nego uvijek u hodu, ali s tvojom pomoću" – kazao je na koncu propovijedi, Svet Otac.