Papin tweet: Izgrađujmo civilizaciju ljubavi

U današnjoj poruci na svom Twitter računu papa Franjo istaknuo je Isusov poziv na izgradnju civilizacije ljubavi u svakodnevnom životu

Isus nas poziva da zajedno izgrađujemo civilizaciju ljubavi u svakodnevnim situacijama našega života – istaknuo je papa Franjo u današnjoj tweet-poruci u prigodi Međunarodnoga dana Nelsona Mandele, koji je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila na njegov rođendan 18. srpnja 2009. godine, u čast tom dobitniku Nobelove nagrade za mir zbog njegova doprinosa demokraciji, rasnoj pravdi i pomirbi.

Spominjući se Nelsona Mandele, Sveti je Otac prije točno godinu dana svojim pratiteljima na Twitteru poručio: Valja nadvladati sve oblike rasizma, nesnošljivosti i instrumentalizacije ljudskoga bića. Treba također spomenuti kako je Papa u prosincu 2013. godine uputio brzojav sućuti povodom smrti tog borca za ljudska prava, u kojem je podsjetio na njegova nastojanja da promiče ljudsko dostojanstvo svih Južnoafrikanaca, izražavajući pritom nadu da će njegov primjer nadahnuti generacije Južnoafrikanaca da na čelo svojih političkih težnji postave pravdu i opće dobro.

O Nelsonu Mandeli

Nelson Rolihlahla Mandela, bio je južnoafrički političar i državnik, a rodio se 1918. godine. Bio je posvojeno dijete poglavice plemena Tembu. Godine 1949. postao je jedan od vođa Južnoafričkoga nacionalnoga kongresa (ANC), a 1961. prešao je u ilegalnost i formirao Koplje nacije (Umkhonto we Sizwe), vojno krilo ANC-a. Pod optužbom za veleizdaju Mandela je 1962. osuđen na 5 godina zatvora, a 1964. godine, zbog navodnog upravljanja ilegalnim domorodačkim pokretom, na doživotni zatvor, te je robijao sve do veljače 1990. godine. Nelson Mandela postao je junački simbol crnačkoga otpora.

Početkom ožujka 1990. godine Mandela je izabran za potpredsjednika ANC-a, a u srpnju 1991. postao je njegov predsjednik. Zajedno s južnoafričkim predsjednikom Frederikom Willemom de Klerkom djelovao je na okončanju aparthejda i mirnom prijelazu na nerasnu demokraciju. Upravo je zbog borbe za ljudska prava i nastojanja na mirnom suživotu različitih rasa Mandela s de Klerkom 1993. godine dobio Nobelovu nagradu za mir.

Na prvim višerasnim izborima 1994. godine Nelson Mandela bio je izabran za predsjednika Južnoafričke Republike. Uspostavio je Povjerenstvo za istinu i pomirenje, koje je za zadaću imalo ispitivati povrjede ljudskih prava za režima aparthejda, kako bi se mogao uspostaviti stabilan temelj građanske pomirbe i liberalne demokracije. Mandela je poduzeo niz inicijativa za poboljšanje životnih uvjeta crnačkoga pučanstva. U prosincu 1996. godine

Nelson Mandela potpisao je novi demokratski ustav Južnoafričke Republike, a u lipnju 1999. odrekao se sljedećega predsjedničkoga mandata u korist svojega nasljednika Taboa Mbekija. Nelson Mandela preminuo je 5. prosinca 2013. godine.