PAPIN TWEET: Prosvjetljivati zemaljske stvarnosti svjetlom koje dolazi od Boga

Kršćanin je pozvan konkretno sudjelovati u zemaljskim stvarnostima, ali tako da ih prosvjetljuje svjetlom koje dolazi od Boga – poručio je papa Franjo u svojem današnjem tweetu, podsjećajući svoje pratitelje na toj društvenoj mreži na ono što je rekao 22. listopada ove godine u nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, u kojem je prisutnim vjernicima i posjetiteljima nastojao protumačiti i približiti Isusov slavni odgovor „podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje“.

Time je Isus riješio lažnu dilemu koju su mu predstavili farizeji i herodovci kako bi ga uhvatili u riječi, a ta dilema glasi: „Je li dopušteno dati porez caru ili nije?“

Kršćanin je pozvan konkretno se zauzimati u ljudskim i društvenim stvarnostima bez suprotstavljanja „Boga“ i „cara“ – istaknuo je tom prilikom Sveti Otac te nastavio – Suprotstavljati Boga i cara bio bi fundamentalistički stav. Papa je potom rekao da prvenstveno pouzdavanje u Boga i polaganje nade u Njega ne vode u bijeg iz stvarnosti, već štoviše do djelatnog davanja Bogu onoga što mu pripada. Zato vjernik upire svoj pogled u buduću stvarnost, Božju stvarnost, kako bi živio zemaljski život u punini i hrabro odgovorio na njegove izazove – kazao je papa Franjo te zaključio – Neka nam Djevica Marija pomogne živjeti uvijek u skladu s Božjom slikom koju nosimo u sebi, dajući svoj doprinos izgradnji zemaljskog grada.

Označeno u