Papin žurni apel za mir u Siriji i cijelom svijetu

Na kraju nagovora uz molitvu Kraljice neba, papa Franjo uputio je žurni apel za mir u Siriji.

Ističući duboku uznemirenost zbog stanja u svijetu u kojemu unatoč sredstvima kojima raspolaže međunarodna zajednica se teško dogovara oko zajedničkog djelovanja u korist mira u Siriji i drugim dijelovima svijeta. Dok ustrajno molim za mir pozivam sve ljude dobre volje da učine isto, istaknuo je Papa, ponovno pozivajući sve odgovorne u politici na djelovanje u korist pravednosti i mira, javlja IKA

U svome nedjeljnome nagovoru papa Franjo se osvrnuo na stvarnost uskrsnuća, ističući kako Isus nije duh, nego je među apostolina stvarno nazočan sa svojim uskrslim tijelom. Stoga Isus, kako to tumači evanđelist Luka, opazivši uznemirenost apostola, pokazuje im svoje rane, te jede s njima. Isusova ustrajnost glede stvarnosti uskrsnuća rasvjetljava kršćanski pogled na tijelo koje nije zatvor za dušu.

Tijelo je Bog stvorio i čovjek nije potpun ako nije zajedništvo tijela i duše. Isus koji je uskrsnuo tijelom i dušom pokazuje nam da trebamo imati pozitivan pogled na svoje tijelo. Tijelo može postati oruđe grijeha, ali taj grijeh ne uzrokuje tijelo nego naša moralna slabost, istaknuo je Papa. Tijelo je čudesan dar Božji i stoga smo pozvani poštovati i skrbiti za svoje tijelo i tijela drugih. Bilo kakva rana, uvreda ili nasilje nad tijelom našega bližnjega je teška rana Bogu Stvoritelju.

Posebno pri tome mislim na djecu, žene, starije osobe, s čijim se tijelom loše postupa. U tijelu tih osoba nalazimo Kristovo tijelo. Krist ranjen, ismijan, posramljen, ponižen, bičevan, razapet, uči nas ljubavi. Ljubav, koja se u njegovu uskrsnuću pokazala snažnijom od grijeha i smrti, želi otkupiti sve koji na svome tijelu danas nose ropstvo. U svijetu u kojemu prečesto prevladava materijalizam, današnje nas evanđelje poziva da postanemo osobe koje su sposobne dublje gledati, diviti se i veseliti jer smo sreli Uskrslog Isusa, upozorio je Papa.

U kratkome obraćanju nakon molitve Kraljice neba papa Franjo se osvrnuo na proglašenjem blaženim mučenika Luciana Botovasoa iz Madagaskara, oca obitelji koji je ubijen iz mržnje na vjeru, te ga stavio kao uzor ljubavi prema bližnjemu i u ustrajnosti u vjeri.

Papa se također u molitvi sjetio otetih i ubijenih Ekvadoraca, iskazavši blizinu njihovim obitelima i cijelome ekvadorskome narodu. Spomenuo se i Vincenta Lamberta i Alfie Evansa, kao i svih teško bolesnih osoba u drugim državama. Molimo da svaki bolesnik bude poštovan u svojem dostojanstvu i obzirom na svoje stanje uz suglasnost svoje obitelji, liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika bude primjereno njegovan i to sve s velikim poštovanjem prema životu, rekao je Papa.

Označeno u