Papina molitvena nakana za travanj - za liječnike i humanitarno osoblje na ratnim pordručjima

U videoporuci molitvene nakane za mjesec travanj, koju je objavila Papina svjetska molitvena mreža, Sveti Otac poziva na molitvu za humanitarno osoblje koje pruža pomoć stradalima u oružanim sukobima, stavljajući u opasnost vlastiti život kako bi spasilo živote drugih

Oni su znak nade – tim je riječima papa Franjo opisao nazočnost liječnika, bolničara i ostaloga medicinskog osoblja koje radi na područjima uništenima sukobima, u videoporuci molitvene nakane za mjesec travanj, koju je objavila Papina svjetska molitvena mreža. Riječ je o mudrim, hrabrim, dobrim osobama koje, slijedeći svoj poziv, rade u krajnje opasnim uvjetima – istaknuo je Papa. Molimo za liječnike i humanitarno osoblje nazočno na ratnim područjima, koji riskiraju vlastiti život kako bi spasili živote drugih – predložio je papa Franjo.

Važnost sudjelovanja u trpljenju s drugima

Sveti Pavao VI. je u poruci za XI. svjetski dan mira, 1978. godine, napisao da su liječnici učene, vrijedne i dobre osobe, koje su od znanosti i zdravstvene umjetnosti učinili svoj poziv i zvanje. Papa Franjo je pak, 2016. godine, primivši u Vatikanu predstavnike španjolskih i latinskoameričkih liječnika, dodao da se rad liječnika ne temelji samo na znanosti i stručnoj sposobnosti, nego također, i ponajviše, na njegovom sudjelovanju u patnji i milosrdnom odnosu prema onima koji trpe u tijelu i u duši. Suosjećajnost je u određenom smislu duša medicine. Suosjećajnost nije trpljenje, nego ona znači su-osjećati stanje druge osobe.

Sukobi i humanitarne krize

U ovom se trenutku u svijetu vodi više od 20 oružanih sukoba, od kojih je njih sedam – prema podacima UNHCR-a – prouzročilo veliki broj žrtava i izbjeglica. Riječ je o sukobima u Jemenu, Iraku, Siriji, Južnom Sudanu, Somaliji, Afganistanu i Ukrajini, a tu su još Demokratska Republika Kongo i Srednjoafrička Republika u kojima sukobi neprestano traju već godinama. Upravo su oružani sukobi glavni uzročnici humanitarnih kriza u kojima je golema potreba liječnikā, bolničarā, primaljā, drugih medicinskih djelatnika i pomoćnoga osoblja.

15 milijardā dolara za pomoć, u odnosu na 1739 milijardā potrošenih za oružje

Procjenjuje se da u svijetu živi gotovo 136 milijuna osoba kojima je potrebna humanitarna pomoć. Za ostvarivanje planova u pružanju pomoći potrebno je više od 25 milijardā dolara, a prikupljeno je samo nešto više od 15 milijardā, što je oko 60% potrebnoga iznosa. Može se reći da je riječ o smiješnom iznosu u odnosu na 1739 milijardā dolara općih vojnih troškova u samo jednoj godini, koji se utroše za nabavku oružja, tenkova i ratnih zrakoplova. Osim toga, kako ističu razne humanitarne organizacije, u današnjim se ratovima bolnice i zdravstveni centri ne mogu više smatrati sigurnim mjestima, jer ih se bombardira kao ratne ciljeve, što je protivno Međunarodnom humanitarnom pravu.

Dati vlastiti život za druge – put svetosti

Otac Frédéric Fornos, međunarodni ravnatelj Papine svjetske molitvene mreže, podsjetio je da su u oružanim sukobima civili glavne žrtve, zbog toga je zdravstveno osoblje vrlo važno. Ono spašava živote i ublažava trpljenje u opasnim situacijama – dodao je otac Fornos. Ipak, te se ljude često napada ne poštujući Međunarodno humanitarno pravo.

I papa Franjo je u svojoj apostolskoj pobudnici 'Gaudete et Exsultate' istaknuo da je davanje vlastitoga života za druge put svetosti, kao što je i prošle godine, 27. siječnja, susrevši se s članovima Talijanskoga Crvenog križa istaknuo da Dobri Samarijanac ne podvrgava ranjenoga čovjeka nekom preventivnom ispitivanju, ne sudi ga i ne podređuje svoju pomoć moralnim, a još manje religijskim prednostima.