Što je papa odgovorio na pitanja mladih o braku i smrti i kako je gimnastičarka u invalidskim kolicima sve oduševila

Došli smo ovamo da Vam kažemo da Vas volimo i da želimo hoditi s Vama.

Tako je papu Franju pozdravilo 70.000 mladih koji su se sinoć okupili na Circo Massimo nakon hodočašća koje ih je dovelo u Rim kako bi proveli dva dana slaveći i moleći s pogledom na Sinodu koja im je posvećena, a održat će se od 3. do 28. listopada.

Umorni, ali ne i slomljeni od vrućine koja ih je pratila ovih dana na hodočašću, mladi su iz čitave Italije pjesmom izrazili svoju radost čekajući Papu. Osobito su ga slušali kada je odgovarao na pitanja nekih od njih koji su izrazili svoje nade, nesigurnosti, snove, odanost i svjedočanstvo.

Vaša je zadaća pretvoriti svoje sadašnje snove u stvarnost, a za to je potrebna hrabrost – kazao je Sveti Otac dok je odgovarao na želje dvoje mladih koji žele biti vjerni svojim težnjama unatoč predrasudama nekih odraslih i strahu od osude drugih.

Znate, snovi mladih pomalo plaše odrasle, jer kada sanjanju idu daleko – rekao je papa Franjo i protumačio – Možda zato što su odrasli prestali sanjati i riskirati. U životu odrasli često prestanu sanjati, prestanu riskirati, možda i zato što vaši snovi dovode u krizu njihov životni izbor.

Pred mlade je Papa stavio primjer svetog Franje, mladića iz 13. stoljeća koji je hrabro promijenio povijest Italije. Prihvatio je rizik i sanjao velike stvari, nije poznavao granice i sanjajući je završio život. Ali, samo s Bogom – napomenuo je Papa – veliki snovi se ne pretvaraju u obmane i ludilo svemoći.

Jedna je djevojka pred Svetim Ocem otvorila svoje srce i povjerila mu strah od obaveze braka i, u isto vrijeme, želju za osnivanjem obitelji prije nego što počne raditi, kao što savjetuju mnogi odrasli. Osjeća se nedostatak odraslih koji bi trebali biti oslonac i koji znaju slušati – istaknula je. Isto tako, na izravan način, karakterističan za njegov stil, papa Franjo je odgovorio ohrabrujući mlade da se ne boje ljubavi, nego osobito onog „ali“ koji međutim ima moć „zaustaviti“ život.

Nemojte se bojati razmišljati ozbiljno o ljubavi koja riskira, raste i koja je plodna – potaknuo je Papa – Riskirajte u ljubavi! Ideja izbora koja je danas na pameti ljudima jest ideja slobode bez ograničenja. Budite oprezni, biti bez obaveza i uvijek imajući neki izlaz za bijeg, znači da izabirete, „ali“… Taj nas „ali“ koči. Tamo gdje nema svjedočenja, nema Duha Svetoga. Za prve se kršćane govorilo: „gledajte ih kako se ljube". Biti kršćanin nije status, moramo odabrati svjedočenje.

Nakon što mu je jedan mladić uputio velika pitanja o smrti, boli i sablazni u Crkvi koji joj oduzimaju uvjerljivost, Sveti Otac je rekao da riječi ponekad, iako govore o Bogu, izdaju Njegovu poruku ljubavi. Katkada smo i mi oni koji izdaju evanđelje. Moramo izabrati svjedočanstvo, Isus nas uči kako izići iz samih sebe. Crkva je bez svjedočanstva samo dim – istaknuo je Papa.

Dok su se izmjenjivali glazba i razmišljanja, na pozornicu je došla bivša gimnastičarka koja je već 10 godina u invalidskim kolicima, ali sposobna iznenaditi plešući. Uz pomoć druge plesačice oduševila je čitav Crico Massimo, obavijajući ga tišinom koju samo ljepota može darovati. Bila je to priča o prijateljstvu i ponovnom rođenju kao što je sama rekla: Zajednički hod može nas odvesti uistinu daleko.
Pjesme, čitanja, trenuci razmišljanja i kratki videozapisi ispunili su bdijenje 70 tisuća mladih koji su kroz naporno, ali lijepo hodočašće odlučili pješke doći u Rim. Upravo govoreći o simboličnom značenju hoda i komentirajući evanđelje, papa Franjo je naglasio – Crkvi treba vaš polet, vaše spoznaje i vaša vjera. Kada stignete tamo gdje mi još nismo, imajte strpljenja pričekati nas, kao što je Ivan čekao Petra pred praznim grobom.

Samo zajedno i s Bogom, možemo stići do dalekih ciljeva i pomoći ranjenoj braći – podsjetio je Papa i primijetio – Koliki grobovi danas čekaju naš posjet. Kolike su ranjene, pa i mlade osobe, zapečatile svoje trpljenje stavljajući – kako se kaže - na njega veliki kamen. Snagom Duha Svetoga i Isusovom riječi možemo maknuti te gromade i dopustiti da u te mračne tmine uđe svjetlo.

Postoji tajna kako možemo brzo i hitro ići kroz život – podsjetio je Sveti Otac i prije nego što su počeli moliti molitvu Sinode koja je posvećena njima, te prije nego što ih je blagoslovio, zaključio je – Lijep će i zahtjevan biti povratak vašim kućama, zavičajima i vašim zajednicama. Idite tim putom s povjerenjem i snagom koju je imao Ivan, ljubljeni učenik. Tajna je u tome, biti i znati da si ljubljen, ljubljena, da te ljubi Gospodin Isus – istaknuo je na kraju Sveti Otac.

 

Označeno u