5 novosti na Svjetskom danu mladih

Tjedan dana je još ostalo do Svjetskog dana mladih u Krakovu, te se nastavljaju pripreme za susret pape Franje s oko dva milijuna mladih koji dolaze iz 185 zemalja.

Ovo je pet novina na ovogodišnjem SDM-u koje su najavili organizatori.

Mise na latinskom i propovijedi na talijanskom
Voditelj liturgijskog slavlja pape Franje, mons. Guido Marini, istaknuo je kako će centralna događanja SDM-a s papom Franjom – poput Mise poslanja – biti slavljena na latinskom jeziku, a propovijedi će biti izgovorene na talijanskom.Dodao je kako će liturgija imati dijelove iz grčke katoličke Crkve poradi velikog broja hodočasnika iz tog područja koji će sudjelovati na SDM-u.

2. Mjere najveće sigurnosti

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako će za osiguranje najvećih mjera sigurnosti na SDM-u, u tu svrhu raspolagati s 20 tisuća policajaca, 2400 vatrogasaca, 1500 graničnih policajaca i 800 članova iz vladina Ureda za zaštitu. Pored toga, 400 poljskih vojnika i 350 stranih sudjelovat će kao hodočasnici na događanjima na SDM-u od 26. do 31. srpnja.

3. “Pozornice Milosrđa”

Već je završena izgradnja pozornica u parku Blonia i na Campus-u Misericoria“ gdje će papa Franjo predvoditi neke od glavnih događanja SDM-a – Bdijenje i Misu poslanja. Jednostavnog su izgleda sa slikom Milosrdnog Isusa koji je u središtu oba oltara a s lijeve strane su slike svetog Ivana Pavla II. i svete Faustine Kowalske, koji se smatraju „apostolima milosrđa“

Na lijevoj strani postavljen je križ, a kamen od kojeg je izgrađen oltar isti je kao i onaj koji je korišten za posljednji apostolski posjet Poljskoj svetog Ivana Pavla II. 2002. godine te pape Benedikta XVI. za njegova apostolskog posjeta 2006. godine.

4. Ispovijedi s Papom

srpnja papa Franjo, posjetit će svetište Božjeg Milosrđa i tako postati prvi vrhovni poglavar koji će ispovijedati na tom mjestu. Prema informacijama na službenoj stranici SDM-a, Sveti Otac će ispovijediti petero mladih na talijanskom, španjolskom i francuskom jeziku.
5. Djela milosrđa na Campusu Misericordia

Na Campusu Misiericordia – gdje će se zajedno slaviti Molitveno bdijenje 30. srpnja i Završna misa poslanja s papom Franjom – izgrađena su dva djela milosrđa kao odgovor na poziv na godinu Milosrđa.

Ravnatelj Caritasa krakovske nadbiskupije, p. Bogdan Kordula izjavio je kako se gradi „mjesto fizičke rehabilitacije i razvijanju u bolje osobe. Osim toga, u centar će stalno biti prihvaćani određeni broj starijih osoba kako bi im se „poklonila najbolja moguća pažnja“.Također će se izgraditi jedno skladište od 800 kvadratnih metar koje će se zvati „Kruh milosrđa“ i ondje će se biti uskladištena hrana namjenjena „ najsiromašnijm od najsiromašnijih“.

Ured HBK za mlade