Banjolučka biskupija pokreće postupak za beatifikaciju ubijenih svjedoka vjere TABB

Banjolučka biskupija pokreće postupak za beatifikaciju ubijenih svjedoka vjere

Obilježavanjem 29. godišnjice svjedočke smrti župnika vlč. Filipa Lukende i katehistice i orguljašice s. Cecilije Grgić, DC, u Presnačama u Banjoj Luci, na kojem su sudjelovala sva trojica banjolučkih biskupa, u subotu 11. svibnja 2024. počeo je niz liturgijskih slavlja povodom godišnjica mučeničkih stradanja članova Banjolučke biskupije.

Misu u Svetištu sv. Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica po prvi put je predslavio novi banjolučki biskup Željko Majić. Suslavili su pomoćni biskup Marko Semren i umirovljeni biskup Franjo Komarica te jedanaestorica svećenika.

Sudjelovale su i brojne redovnice Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog iz Banje Luke, Sarajeva, Žepča, Livna, Mostara, Ljubuškog, Zagreba i Daruvara, na čelu s provincijskom poglavaricom s. M. Vinkom Bilješko, te savjetnicama iz Vrhovne i Provincijske uprave, zatim redovnice Družbe klanjateljica Krvi Kristove i Družbe misionarki Ljubavi iz Banje Luke. Nazočili su i članovi rodbine ubijenog župnika Lukende i ubijene s. Cecilije, te vjernici iz domaće i susjednih župa.

Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi župnog zbora iz Livna.

Na početku slavlja nazočne je pozdravio župnik domaćin mons. Ivica Božinović. Zahvalio je svima što su „i ove godine došli na molitveno slavlje za ovo dvoje nezaboravnih svjedoka vjere“. Posebnu dobrodošlicu uputio je biskupu Majiću.

Biskup je u propovijedi najprije protumačio pročitane prigodne svetopisamske tekstove. Posebno se zadržao na odlomku iz Evanđelja po Ivanu u kojem je opisana Isusova drama pred učenicima uoči njegove mučeničke smrti: „Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje“ (15, 9). „To je proslava Boga!“, ustvrdio je.

Usporedio je zatim Isusovu mučeničku smrt s nasilnom mučeničkom smrću svećenika Filipa i redovnice Cecilije. Rekao je „da duboko vjeruje da i njihova mučenička smrt, koju su bez zadrške svjesno prihvatili, da budu Božje zrno koje će biti bačeno u zemlju i istrunuti, neće ostati besplodno, da će Božjom milošću u svoje vrijeme roditi obilnim plodom te da će iz krvi, bola i pepela njihova života i ovog svetišta niknuti novi život, roditi se nova duhovna zvanja, baš kao što se podigla i ova crkva na ruševinama one, koju je vlč. Filip zajedno s tolikim vjernicima i dobročiniteljima gradio“.

Biskup Majić također je najavio pokretanje postupka za beatifikaciju. „Objavljujem da započinjemo sa sustavnim radom prikupljanja potrebite dokumentacije i svjedočanstava koje ćemo u svoje vrijeme, zajedno s ostalom braćom, svjedocima vjere, ubijenima in odium fidei predstaviti Dikasteriju za kauze svetaca u Vatikanu, da bi bili uzdignuti na čast oltara. Za to sam već imenovao osposobljenog svećenika, koji će s ljubavlju i znanjem sustavno na ovom raditi“, naglasio je.

Zamolio je nazočne da i to djelo prate svojim molitvama, zaključivši molitvom da Bog „ove svoje sluge i službenicu ubroji među blaženike svoje Crkve“.

Po završetku slavlja svi okupljeni uputili su se ispred crkve i pred spomenikom u čast „presnačkih mučenika“ izmolili opijelo.

Također su pohodili „sobu molitve“ u župnoj kući, gdje su župnik i redovnica spaljeni u noći između 11. i 12. svibnja 1995. godine.