Biskup Komarica primio Visokog predstavnika u BiH

U večernjim satima u petak, 14. prosinca 2018 godine biskup banjolučki dr. Franjo Komarica primio je Visokog predstavnika u BiH, njegovu Ekscelenciju Valentina Inzka.

U otvorenom, informativnom razgovoru bilo je između ostalog riječi o nedosljednom ponašanju nekih utjecajnih europskih i svjetskih sila glede sadašnjice i budućnosti Bosne i Hercegovine i njezinih naroda i nacionalnih manjina. Obojica su se suglasili da takvo ponašanje nije znak vjerodostojnosti, nego pokazatelj sebičnosti i nadmoćnosti velikih nad malima. Takvu praksu i ponašanje imitiraju i neki domaći politički dužnosnici.

Biskup Komarica je izvijestio Visokog predstavnika o jednom „jedinstvenom jubileju unutar Katoličke Crkve u Banjolučkoj biskupiji - 150 godina nazočnosti Europljana u Banjoj Luci u čuvenoj trapističkoj opatiji odn. samostanu „Marija Zvijezda“. Taj jubilej će trajati kroz cijelu iduću 2019 godinu. U toj opatiji, izuzetno zaslužnoj ne samo za duhovni doprinos, nego jednako tako i za sveopći civilizacijski, privredni, kulturni, prosvjetni, socijalni, odgojni, obrazovni i zdravstveni razvoj grada Banje Luke i šire banjolučke regije. Samozatajno su djelovali redovnici trapisti - do njihovog uništavanja od strane bivše komunističke vlasti - porijeklom su bili osim iz BiH također iz ovih europskih zemalja: Austrije, Luxemburga, Mađarske, Češke, Francuske, Nizozemske, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Srbije, Italije, Poljske, Švicarske, Rusije, Rumunjske i slobodnog grada Danzinga. Visoki predstavnik je pozdravio nakanu biskupa Komarice i Banjolučke biskupije da u prostorijama samostana i na području oduzeto crkvene imovine, koja bi trebala biti denacionalizirana u duhu prakse drugih postkomunističkih država, otvori Europski centar za pomirenje, mir, međuvjersku i međunarodnu suradnju. Izrazio je uvjerenje da bi takav centar veoma dobro došao ne samo za afirmaciju grada Banje Luke nego i entiteta RS kao i cijele BiH.

O toj nakani bi bilo dobro upoznati sve nadležne domaće i europske predstavnike - složili su se biskup Komarica i Visoki predstavnik Inzko. (TABB)