Biskup Košić: Iščekivanje Božića nema veze s kobasicama i zeljem, advent smo pretvorili u sajam biskupija-sisak.hr

Biskup Košić: Iščekivanje Božića nema veze s kobasicama i zeljem, advent smo pretvorili u sajam

"Je li to samo kronološko podudaranje ili je intencija u tome da se Božiću, kao i adventu, oduzme njegov pravi smisao?", zapitao se biskup Košić.

Sisački biskup Vlado Košić u božićnoj je čestitki kritizirao sajamsko raspoloženje u hrvatskim gradovima u vrijeme adventa kazavši kako se time iskrivljuje sam sadržaj ovog liturgijskog vremena, piše portal Bitno.

Biskup Košić je kazao kako postoje neki kojima se ne sviđa vjernička definicija Božića “jer misle da je Božić univerzalni blagdan radosti, veselja, praznik zime, djedova koji nose darove djeci, sobova koji voze saonice i vila koje ih prate.”

“Čak vole kazati da je to Božićna priča ili Božićna bajka. Jednako tako proglašavaju svoje gradove božićnim gradovima ili u novije vrijeme adventskim pa slave Advent u Zagrebu, Advent u Sisku, Advent u Petrinji… No, to je ipak netočno i treba upozoriti da je advent kršćansko iščekivanje Božića, a prodaja kobasica, zelja, mladog vina i sl. je sajam, koji bi – kad se već to događa u vremenu adventa – mogli nazvati Adventski sajam a ne Advent”, nastavio je Košić.

Tumačeći zašto je ovo razlikovanje važno sisački biskup je kazao da se suvremenim obilježavanjem adventa iskrivljuje njegov izvorni sadržaj koji se sastoji u pripravi za Božić, dok “u nabrojenim sajmovima često nema baš ničega što bi bilo kršćansko iščekivanje Božića”.

“Je li to samo kronološko podudaranje ili je intencija u tome da se Božiću, kao i adventu, oduzme njegov pravi smisao?”, zapitao se biskup.

kta|bitno.net