Blažena Majka Tereza bit će proglašena svetom u rujnu 2016. godine

Kanonizacija blaženice, utemeljiteljice reda Sestara misionarki ljubavi održat će se 5. rujna 2016., objavila je talijanska novinska agencija AGI.

Katolička Crkva će u rujnu slijedeće godine proglasiti svetom Majku Terezu od Calcutte, dobitnicu Nobelove nagrade 1979. godine, koja je svoj život posvetila pomažući najsiromašnijima, objavio talijanski katolički tisak. Kanonizacija će biti na obljetnicu njene smrti, na dan kada je Crkva obilježivala njezin spomendan. Također, što mnogi ističu kao važno, kanonizacija će biti proglašena u Godini milosrđa.

Majka Tereza, umrla je 1997. godine u dobi od 87 godina, beatificirao je 2003. godine pokojni papa Ivan Pavao II. Beatifikacija, za koju je potrebno priznanje jednog čuda, posljednji je korak pred proglašenje svetim.

Avvenire, službeni list talijanske katoličke biskupske konferencije objavio je kako čudo koje se pripisuje Majci Terezi, a potrebno je za kanonizaciju odnosno proglašenje svetim, uključuje neobjašnjivo ozdravljenje čovjeka koji je patio od smrtonosne bolesti mozga. Članovi obitelji za pomoć su se molili Majci Terezi i on se oporavio, ostavivši doktore bez objašnjenja kako je do toga došlo, navodi list.

Majka Tereza ili prvim imenom Agneza Bojaxiu, rođena je u Makedoniji 1910. godine od albanskih roditelja. Osnovala je red Misionarki milosrđa kako bi pomogle najsiromašnijima na ulicama indijskog grada Calcutte.