''Blaženi milosrdni, jer će zadobiti milosrđe'': Svečano otvoren 31. Svjetski dan mladih

'Svijetu treba ponijeti plamen milosrđa', ta pobudnica svetoga Ivana Pavla II. danas odzvanja u Krakovu.

U prigodi 31. svjetskoga dana mladih koji se u Jubileju milosrđa održava u gradu svetoga pape Ivana Pavla II., Papa Franjo u srijedu, 27. srpnja prvi put dolazi u rodnu grudu svetoga pape Wojtyłe, a upravo je njemu ''tvorcu Svjetskog dana mladih'', posvećena Sveta misa za otvaranje Svjetskoga dana mladeži, koju predvodi karkovski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz.

''Svijetu treba ponijeti plamen milosrđa'', ta pobudnica svetoga Ivana Pavla II. danas odzvanja u Krakovu.

Baš je začetniku, tvorcu Svjetskoga dana mladih, posvećena uočnica Papina dolaska u Poljsku, odnosno svečano otvaranje 31. Svjetskoga dana mladih, koji se odvija pod geslom ''Blaženi milosrdni, jer će zadobiti milosrđe''.

Iz mjesta Łagiewniki, koje podsjeća na svetu Faustinu, prije mise je u park Błonia, u središtu Krakova, gdje povijesni tajnik pape Wojtyłe, karkovski nadbiskup Stanislaw Dziwisz predvodi svečanost, donesen ''Plamen milosrđa''.

Plamen milosrđa je tijekom nošenja dotaknuo sva značajnija mjesta u životu svetoga Ivana Pavla II., od crkve svetoga Florijana, gdje je služio kao mladi svećenik do katedrale na brežuljku Wawel, koja je bila njegova crkva kad je bio pastir nadbiskupije Krakov.

Na misi sudjeluje više od 500 tisuća ljudi, a nazočno je tradicionalno znakovlje Svjetskoga dana mladeži, a to su Križ, slika Gospe Salus Populi Romani te su neki mladi odjeveni u majice s gradovima gdje se dosad održavao Svjetski dan mladih.

Na svečanom otvaranju mogao se dakle vidjeti mozaik milosrđa i sklada o kojem je papa Franjo prije nekoliko dana govorio u videoporuci Poljskoj. Dolaskom Pape, taj će se mozaik obogatiti temeljnim djelićem u ovoj Svetoj godini koja će upravo u Krakovu, glavnom gradu Božanskoga milosrđa, živjeti svoj Jubilej mladih.

Apostolsko putovanje pape Franje satkano je od tri glavna događaja: osim Svjetskoga dana mladih, vrlo je važan susret Pape s Crkvom i poljskim narodom, u 1050. obljetnici krštenja poljskog naroda, te posjet sabirnom logoru Auschwitz-Birkenau, obilježen tišinom i molitvom.

Za taj dirljivi trenutak, Papa je tražio ''dar suza'', a bit će to jedan od najznačajnijih događaja ne samo ovoga apostolskoga putovanja već i svega pontifikata pape Franje.