Dehonijanac o. Carvalho posvećen za biskupa Setúbala

Donedavni generalni poglavar Družbe svećenika Srca Isusova - dehonijanaca, o. José Ornelas Carvalho, imenovan je novim biskupom biskupije Setúbal u Portugalu.

Biskupsko ređenje održano je u nedjelju, 25. listopada 2015. Veliki je to Božji dar i priznanje ocima dehonijancima koji djeluju u 42 zemlje svijete, tako i u Hrvatskoj: u Požeškoj i Sisačkoj biskupiji te Zagrebačkoj nadbiskupiji. Svoju subraću u Hrvatskoj posjetio je u dva navrata: 2005. te 2008. godine kada je sudjelovao u svečanosti blagoslova kamena temeljca samostana u gradnji. Tom se prigodom susreo i zadržao u razgovoru s Josipom Bozanićem, zagrebačkim nadbiskupom.

José Ornelas Carvalho rođen je 1954. godine na Madeiri. Školovao se u Rimu, Jeruzalemu i Frankfurtu gdje je doktorirao biblijske znanosti. Djelovao je dvije godine kao misionar u Mozambiku. Po povratku u Portugal predavao je na lisabonskom Katoličkom sveučilištu. Godine 2000. imenovan je provincijalom Portugalske provincije, a 2003. u Rimu generalom Družbe svećenika Srca Isusova - dehonijanaca. Ovu je službu vršio do lipnja 2015. U kolovozu 2015. imenovan je biskupom Biskupije Setúbal. (jv)