Deseta godišnjica smrti Ivana Pavla II.

Katolici diljem svijeta obilježavaju desetu godišnjicu smrti jednog od najomiljenijih Papa novijeg doba - Ivana Pavla II., koji je 2014.godine proglašen svetima. Sveti Ivan Pavao II.,  umro je u Vatikanu 2. travnja 2005. godine. Jedan je od velikih državnika 20. stoljeća i duhovni aktivist planetarnoga utjecaja.

Proglašen Blaženim u rekordnom roku, zahvaljujući vjernicima i papi Benediktu XVI.
Već na njegovom posljednjem ispraćaju vjernici su izvikivali 'Santo subito!' - 'Odmah svetac!'. Postupak je krenuo u izuzetno kratkome roku, dva mjeseca poslije smrti poljskoga pape, zahvaljujući tome što je njegov nasljednik Benedikt XVI. ukinuo odredbu koja je dopuštala pokretanje postupka tek pet godina nakon smrti.

Papa Benedikt XVI.(papa u miru) proglasio je 1. svibnja 2011. godine Ivana Pavla II. blaženim, te proglasio njegovim blagdanom datum kada je Ivan Pavao II. održao prvu sv. misu kao papa, 22. listopada. Agoniju Ivana Pavla II., čiji je pontifikat od 26,5 godina među najduljima u povijesti, mediji su pozorno pratili, a više od milijun ljudi danima je dolazilo pokloniti se pred posmrtnim ostacima voljenoga Pape.

Oprostio atentatoru, a metak stavio u krunu Gospe Fatimske
Dana 13. svibnja 1981. godine na blagdan Gospe Fatimske, Ivan Pavao II. vozio se u otvorenom papamobilu i rukovao se s brojnim vjernicima. Mehmet Ali Ağca pucao je pištoljem iz blizine i ranio papu u trbuh, kažiprst i desni lakat. Ali Ağca pripadao je turskoj ekstremističkoj organizaciji "Sivi vukovi".  Papa je preživio atentat, ali je kasnije imao ozbiljne zdravstvene posljedice.

Ali Ağca osuđen je u Italiji na doživotni zatvor. Pomilovao ga je talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi 2000. godine. Nastavio je služiti zatvorsku kaznu u Turskoj do siječnja 2010., jer je prije atentata na papu ubio vlasnika novinske kuće. Papa je posjetio Ali Ağca u zatvoru 1983. godine i sve mu oprostio. Razgovarali su tiho pa se ne zna sadržaj razgovora.Papa je atentat povezao s Gospinim ukazanjem u Fatimi 1917. U trećoj fatimskoj tajni, govori se o stradanju čovjeka u bijelom, a atentat se dogodio baš na dan Gospe Fatimske 13. svibnja. Godinu dana nakon atentata, papa je posjetio svetište Gospe u Fatimi u Portugalu. U Gospinu krunu stavio je jedan od metaka, kojeg su liječnici izvadili tijekom operacije.

Sveti Ivan Pavao II. - prvi Papa koji je ušao u džamiju i sinagogu, posjetio 130 država i obišao zemaljsku kuglu 30 puta

Bio je jedan od najmlađih papa novijega doba,imao je jedan od najdužih pontifikata, bio je prvi papa ne-Talijan nakon više stoljeća.U 26 godina njegova pontifikata, posjetio je 130 država, proputovao 1,2 milijuna kilometara, pa se računa kako je tijekom putovanja obišao zemaljsku kuglu oko 30 puta. Prvi je papa, koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike. Papa se tijekom cijelog pontifikata zalagao za mir. Zagovarao je pravo svakoga naroda, na svoju državu, samostalnost i suverenost. Osmislio je sintagmu 'kultura života', promicao je međureligijski dijalog i mir i zalagao se za jedinstvo kršćana. Pokazao je otvorenost prema drugim vjerskim zajednicima i prvi je papa,koji je ušao u džamiju i sinagogu.Hrvatsku je posjetio u tri navrata - 1994. godine kada je došao kao hodočasnik pomirenja, 1998.godine i  2003.godine, što je ujedno bilo i njegovo jubilarno 100. apostolsko putovanje.

Označeno u