Devetnica Gospi Sinjskoj FOTO: ŽUPNI URED GOSPE SINJSKE // DEVETNICA GOSPI SINJSKOJ - ZORNICA

Devetnica Gospi Sinjskoj

U najvećem marijanskom svetištu u južnoj Hrvatskoj - Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, u koje ovih dana automobilima ili pješice hodočaste brojni vjernici, završio je prvi dio devetnice Velikoj Gospi.

Devetnica je počela u petak 6. kolovoza, a prva tri dana predvodio ju je fra Ante Vučković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Drugim dijelom devetnice, od 9. do 11. kolovoza, predvodio ju je međugorski župnik fra Marinko Šakota, a trećim dijelom devetnice, od 12. do 14. kolovoza, predsjedat će joj don Mihovil Kurkut.

Tako su u četvrtak 11. kolovoza Gospi Sinjskoj hodočastili vjernici filijalne zajednica Župe Gospe Sinjske iz Karakašice i Suhača. Misnim slavljem u 7 sati predsjedao je fra Marinko uz koncelebraciju fra Mladena Marića, fra Ante Čove, fra Stjepana Čove, fra Šimuna Čove, fra Siniše Balajića i fra Domagoja Runje. U 9 sati Gospi su hodočastili vjernici iz Graba, Jabuke, Velića, Rude, Vrpolja, Čačvine i Kaštel Starog – Raduna. Više od 40 kilometara u Svetište su hodočastili i vjernici iz Šibenika iz Župe Meterize sa župnikom fra Antom Bešlićem. Svi oni stigli su s istim ciljem – ispuniti zavjet, ispovjediti se i zamoliti Gospin zagovor kod božanskog Sina.

Euharistijskim slavljem predsjedao je župnik Župe sv. Jakova apostola-Međugorje fra Marinko Šakota. Koncelebrirali su svećenici iz spomenutih mjesta: don Boris Vukasović, don Mate Škaričić, don Marin Matijaca, don Ivan Ujević, don Branimir Projić, don Gabrijel Kamber, fra Luka Delić, fra Božo Gulić i fra Ante Bešlić. U homiliji je fra Marinko istaknuo da kao i kod slučaja trsa i loze i mi možemo opstati samo ako se povežemo s Isusom Kristom. Ta povezanost nikako nije moguća ako ne molimo, ako ne volimo druge ljude i ne praštamo. Fra Marinko posebno naglašava da vjerovati u Boga i imati odnos s Bogom nisu istoznačnice. Imati odnos s Bogom znači vjerovati Bogu i uzdati se u njega kroz sve dane života svojega.

Svakog dana tijekom devetnice hodočasnici u Svetištu imaju prigodu za svetu ispovijed od 5.30 do 12 i od 17.30 do 20 sati. Prva misa „zornica“ slavi se u 6 sati, u 7 sati u Svetište hodočaste vjernici filijalnih zajednica Župe Gospe Sinjske, a u 9 sati vjernici iz Splitsko-makarske nadbiskupije i Cetinskog dekanata kao i iz drugih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine. U 18.15 sati počinje večernji program pobožnošću krunice, pjevanjem Gospinih litanija i molitvom devetnice.

Proslava Velike Gospe u Sinju održava se pod geslom: „Gospe, čuvaj obitelji naše!“ Na Vigiliju Velikoj Gospi, u nedjelju 14. kolovoza, u 18 sati na Trgu doktora Franje Tuđmana u Sinju središnjim slavljem predsjedat će apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

Na svetkovinu Velike Gospe, u ponedjeljak 15. kolovoza, nakon dvije godine slika Čudotvorne Gospe Sinjske u procesiji će krenuti ulicama grada. Središnjim slavljem u 11 sati predsjedat će splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša. Večernjom misom na svetkovinu Velike Gospe predsjedat će provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše.

U utorak 16. kolovoza u 7 sati na tvrđavi Grad, gdje se po Gospinu zagovoru 1715. godine dogodilo čudo i pobjeda nad Osmanlijama, bit će slavljena misa zahvalnica za sve izmoljene i primljene milosti po zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske.

Euharistijska slavlja iz Svetišta Gospe Sinjske tijekom devetnice, na Vigiliju i svetkovinu Velike Gospe izravno će prenositi Laudato tv, facebook stranica i YouTube kanal Gospa Sinjska.