Geslo Papinog pohoda Sarajevu i BiH

Riječima „Mir vama“, uskrsli Isus na sam dan uskrsnuća, pozdravio je svoje učenike, kad se pojavio u dvorani u kojoj su se uplašeni apostoli zatvorili.

„Za moto smo uzeli riječi 'Mir vama'. Razlog za ovu odluku leži i u tome što je i sam papa Franjo nekako dao poticaj za taj moto najavljujući svoj dolazak u Sarajevo kako bi nas ohrabrio u procesu izgradnje mira“, rekao je danas u Sarajevu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, na predstavljanju gesla, loga i plakata za predstojeći pohod pape Franje Sarajevu, 6. lipnja 2015.

Kardinal Puljić, podsjetio je i kako je riječima „Mir vama“, uskrsli Isus na sam dan uskrsnuća, pozdravio je svoje učenike, kad se se pojavio u dvorani u kojoj su se uplašeni apostoli zatvorili.

„Na svoj način ovo ima svoju simboliku i za nas koji živimo u neizvjesnim, nesigurnim vremenima za budućnost. I nama treba jedno takvo ohrabrenje i poruka mira koja će biti ohrabrenje svim žiteljima ove zemlje i svim ljudima dobre volje, na poseban način nama katolicima, jer Papa u prvom redu dolazi kao vrhovni poglavar Katoličke Crkve“, kazao je kardinal Puljić pojašnjavajući da katolici, govoreći o papi kao nasljedniku svetoga Petra apostola, rado upotrebljavaju izraz „Petar naših dana“.

Istaknuo je i da geslo „Mir vama“ ima posebno značenje zato što Papa u ime Isusa Krista želi poslati poruku mira.

Autori loga i plakata su Miroslav Šetka, profesor likovne umjetnosti u Katoličkom školskom centru „Sv. Pavao" u Zenici. Šetka i dizajner Dragan Ivanković. Kažu, nastojali su u logo ugraditi više elemenata u obliku otvorene forme ističući simboliku križa, goluba s maslinovom grančicom, granica Bosne i Hercegovine, boja njezine zastave te boja hrvatske prisutnosti u BiH.

Šetka je rekao i da su razrađene različite forme loga uz dodatak simbolike tropleta. Napomenuo je i da će uskoro biti izrađene i upute za tiskanje loga. Dodao je da su tom duhu izradili i plakat na kojem je lik Svetog Oca te riječi gesla i logo susreta.

Više vijesti iz Crkve