IZRAVAN PRIJENOS PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA Na veliku Subotu molitva pred Torinskim platnom

Torinsko platno drugi put će biti izložen štovanju na društvenim mrežama i mrežnim stranicama na Veliku subotu, 3. travnja, najavio je torinski nadbiskup Cesare Nosiglia, javlja Catholic News Agency.

Liturgija iz torinske katedrale na Veliku subotu 3. travnja u 17 sati emitirat će se na talijanskoj TV postaji TV2000, a signal će putem satelita doprijeti do cijelog svijeta, zahvaljujući suradnji Tajništva za komunikaciju Svete Stolice i Vatikanskog televizijskog centra. Prijenos uživo bit će popraćen i na društvenim mrežama kako bi se omogućilo najširoj mogućoj publici da sudjeluje u tom posebnom trenutku. Prijenos uživo na društvenim mrežama započet će u 16:30 sati, javljanjima i svjedočanstvima koja se pripremaju za razmatranje. Tom prigodom bit će izloženo Torinsko platno.

Platno se čuva se u katedrali u gradu Torinu na sjeveru Italije i nije izloženo javnosti, osim u posebnim prilikama. Dugo je 4 m i 41 cm, a široko 1 m i 13 cm i na njemu je otisnut lik muškarca čije je tijelo bilo prekriveno ranama koje ukazuju da je prije smrti bio mučen i raspet.

„Molitva pred Torinskim platnom ove 2021. godine nije tek puko ponavljanje one koju smo slavili 2020.“, objasnio je nadbiskup Nosiglia početkom ožujka ove godine najavljujući molitvu pred Torinskim platnom.

„Prošle godine našli smo se u jednoj sasvim nepoznatoj izvanrednoj situaciji. Danas smo svjesniji poteškoća s kojima se suočavamo i obveza koje možemo preuzeti. Iznad svega, shvatili smo da naša najveća snaga leži u nastavku hrabrog života i pomaganju onima koji su u poteškoćama i potrebama.“

Prošle godine na Veliku subotu, u izlaganju Platna odlučeno je da se moli i za kraj pandemije kada također nije bilo moguće sudjelovati u proslavama zbog mjera pandemije.

Posebno izlaganje Pokrova bilo je zakazano i za 43. izdanje Međunarodnog susreta ekumenske zajednice Taizé u Torinu od 28. prosinca 2020. do 1. siječnja 2021., a zatim odgođeno zbog novih ograničenja uslijed pandemije.

Torinski nadbiskup objašnjava da će molitvu na Veliku subotu predvoditi mladi grada Torina koji su trebali sudjelovati u pripremama za susret Taizéa. Mladi će tom prilikom iznijeti razmišljanja o nadi.

Trenuci molitve i kontemplacije bit će izravno prenošeni na društvenim mrežama, Youtubeu i Facebooku, a izravna poveznica na Facebook stranicu Torinske nadbiskupije nalazi se OVDJE.