Kako dobiti potpuni oprost u u prigodi Svjetskoga susreta obitelji?

I oni koji će putem medija pratiti Svjetski susret obitelji, koji će se, u Papinoj nazočnosti, održati u kolovozu ove godine u Dublinu, moći će dobiti djelomični ili potpuni oprost


Papa Franjo je odredio da se može dobiti potpuni oprost u prigodi IX. međunarodnog susreta obiteljī, koji će se održati od 21. do 26. kolovoza, u Dublinu, u Irskoj – objavilo je Unutrašnje sudište Crkve (Penitenzieria Apostolica), dekretom izdanim jučer, na liturgijski spomen Blažene Djevice Marije Majke Crkve.

Potpuni oprost

Potpuni se oprost može dati – objašnjava se u dokumentu – pod uobičajenim uvjetima (uz sakramentalnu ispovijed, pričest i molitve na nakanu Svetoga Oca) vjernicima koji će, duha odvojenoga od bilo kakvoga grijeha, sudjelovati na nekom obredu tijekom susreta ili na njegovu svečanom završetku. Oni kojima nije moguće sudjelovati na događaju, moći će primiti oprost pod istim uvjetima ako će, duhovno sjedinjeni s vjernicima u Dublinu, u obitelji izmoliti Oče naš, Vjerovanje i druge molitve, posebice kada će Papine riječi prenositi televizija i radio.

Djelomični oprost

U dekretu se potom napominje da se vjernicima može dati djelomični oprost, svaki put kada će skrušena srca, u određeno vrijeme, moliti za dobro obiteljī.

Sudionici susreta iz više od 100 zemalja
Za sada se za sudjelovanje na susretu prijavilo oko 22.000 osoba koje dolaze iz 103 zemlje – objavio je Dikasterij za laike, obitelj i život. S 28% prijavljenih osoba mlađih od 18 godina, taj se susret pokazuje kao susret s najvećim postotkom mladih.

Tijekom susreta pomoć 3500 dragovoljaca

Što se tiče organizacijskih pitanja, obuku već pohađa 3500 dragovoljaca; skuplja se na tisuće zahtjeva za molitve, dok ikona susreta u Dublinu i dalje kruži irskim biskupijama. I na kraju, stotine međunarodnih zajednica klauzurnih redovnica najavile su da će moliti za sve sudionike na susretu – napominje Dikasterij za laike, obitelj i život.

Obitelj u riječima pape Franje

U središtu će susreta biti upute iz apostolske pobudnice pape Franje 'Amoris laetitia', a podsjetimo također da je Papa na općim audijencijama održao 33 kateheze o obitelji, ističući njezinu važnost u Crkvi i u društvu. Obitelj je to utemeljena na braku između muškarca i žene, čija se komplementarnost snažno ističe u odnosu na ideološke kolonizacije, kao što je rodna teorija, ta – kako ju je nazvao papa Franjo – „pogreška ljudskoga uma“. Papa ne misli na neku apstraktnu obitelj, nego na konkretne obitelji, s njihovom radostima i teškoćama. I osobito potiče na posebnu pozornost prema ranjenim i takozvanim neregularnim obiteljima.