Kardinal Brandmüller: Oni koji zagovaraju ređenje žena “ispunjavaju elemente krivovjerja”

Oni koji zagovaraju ređenje žena za svećenike “ispunjavaju elemente krivovjerja” i zapravo su se već izopćili iz Katoličke Crkve, istaknuo je njemački kardinal Walter Brandmüller.

Kardinal Brandmüller, jedan od četvorice ‘dubia’ kardinala žestoko je kritizirao Annegretu Kramp-Karrenbauer, generalnu tajnicu njemačke vladajuće stranke CDU-a, nakon što je pozvala Katoličku Crkvu da redi žene za svećenice, Quovadiscroatia.

Kramp-Karrenbauer, koja se naveliko smatra prvim kadidatom za zamjenu današnje kancelarke Angele Merkel, izjavila je u intervjuu za Die Zeit: “Vrlo je jasno: žene moraju preuzeti vodeće pozicije u Crkvi“.

Dodala je kako želi vidjeti ženske svećenike, ali za sada se Crkva treba usredotočiti na “realniji cilj, ženski djakonat”.

Međutim, kardinal Brandmüller je rekao da je Ivan Pavao II. definitvo isključio svaku mogućnost ženskog ređenja, pa stoga tko ustraje na promicanju ove ideje “napustio je temelje katoličke vjere” i “ispunjava elemente hereze što bi za posljedicu imalo isključenje iz Crkve – ekskomunikaciju.”

Kardinal je dodao da Crkva nije “ljudska institucija”, već živi prema “oblicima, strukturama i zakonima koji su joj dani od Božanskog Utemeljitelja i nitko nema veće ovlasti (da ih promijeni) – ni papa ni crkveni sabor.”

Rekao je da je “zapanjujuće” što su neke teme ostale žive u njemačkoj Crkvi. One su “uvijek iste: žensko svećeništvo, celibat, među-pričećivanje, ponovni brak nakon razvoda, a od nedavno dodano je još i crkveno ‘da’ homoseksualnosti.”