Kardinal Parolin: Oduprite se eskalaciji u Svetoj Zemlji, zaštitite nevinu djecu

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin rekao je novinarima, u petak 27. listopada na obilježavanju ostavštine pokojnog talijanskog kardinala Achillea Silvestrinija u rimskom Campidogliu, da postoji mogućnost susreta pape Franje s obiteljima izraelskih talaca te je ponovno potvrdio stajalište Svete Stolice o dvodržavnom rješenju kao jedinom putu prema dugoročnom miru, prenosi Vatican News.

Kardinal Parolin ponovio je stalne pozive pape Franje u ime mira i stajalište Svete Stolice za dvodržavnim rješenjem. „Razmislite o djeci koju je ubio Hamas, ali i o brojnoj djeci koja umiru pod bombama u Gazi. Naš je apel posebno za njih, da se uzme u obzir njihova nevinost, njihova budućnost“, rekao je.

Istaknuo je potrebu da mir prevlada nad ratom. „Pridružujem se apelu koji je Papa uputio i ponovio više puta u ovom ratu, da razlozi mira mogu prevladati nad nasiljem i ratom. Naš apel je upućen s ciljem oslobađanja talaca, ali i zbog zabrinutosti zbog humanitarne krize u Gazi. To su dva žarišta na koja se usredotočuje apel i djelovanje Svete Stolice“, poručio je.

Također je potvrdio da Sveta Stolica i dalje podržava dvodržavno rješenje u regiji. „To je oduvijek bilo stajalište Svete Stolice. Mnogi u to ne vjeruju, djelomično i zbog svih događaja koji su se dogodili. Za nas to ostaje jedino održivo rješenje koje bi moglo osigurati budućnost mira i spokojne bliskosti između dviju država, putem izravnog dijaloga između dviju strana“, naglasio je.

Jedan je novinar upitao kardinala Parolina o mogućnosti da Sveta Stolica posreduje u krizi. „Vjerujem da u ovom trenutku nema velikog prostora za to, ali postoji mogućnost na licu mjesta – postoji i prisutnost Crkve putem Jeruzalemskog latinskog patrijarhata za razgovore i razmjenu poruka“, odgovorio je.

Govoreći o pripremama Izraela za potpunu kopnenu invaziju na područje Gaze, državni tajnik Svete Stolice rekao je da se do sada to nije dogodilo. „Nadamo se da neće doći do pogoršanja situacije i da se to može na drukčiji način riješiti. Mislim da je to jako vezano uz pitanje oslobađanja talaca. Ako bi se moglo riješiti pitanje talaca, vjerojatno bi bilo manje hitno poduzeti akciju na terenu“, dodao je.

Istaknuo je da Sveta Stolica procjenjuje mogućnost da papa Franjo održi sastanak s izraelskim obiteljima čiji su članovi uzeti kao taoci. „Razmatramo to. Vidjeli smo da su ovdje u Rimu i da su ih primile talijanske institucije. Za nas još nije donesena konačna odluka, ali će biti uskoro“, kazao je.

Kardinal Parolin također je upitan o Papinim nedavnim telefonskim razgovorima s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom i predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joeom Bidenom. Napominjući da nije upoznat sa sadržajem razgovora s turskim predsjednikom Erdoğanom, kardinal je rekao da je američki predsjednik Biden također zabrinut zbog moguće eskalacije. „Bilo je kontakata sa Sjedinjenim Američkim Državama jer mislimo da oni također mogu odigrati važnu ulogu u ovom slučaju“, rekao je. Papa je ponovio stav Svete Stolice predsjedniku Bidenu.

„Predsjednik Biden zabrinut je zbog moguće eskalacije i nada se da stvari neće ići na gore“, dodao je kardinal te istaknuo da nikada nisu upotrijebili riječ „prekid vatre“, već su zatražili pozornost na humanitarnu situaciju. „Sve što možemo učiniti, učinit ćemo“, ustvrdio je istaknuvši da je Papa vrlo otvoren u vezi s tim.

„Procijenit ćemo iz dana u dan kako se situacija razvija i, također na temelju toga, postojat će mogućnost drugih kontakata s drugim čelnicima“, rekao je.

Tragedija u ratom razorenoj Ukrajini

Kardinal Parolin također je podsjetio na ratom razorenu Ukrajinu i tragediju s kojom se ta zemlja suočava. „Sada se Ukrajina malo povukla iz fokusa, ali svakako nastavljamo raditi i na tom planu. Nastavljamo raditi posebno na humanitarnom aspektu“, poručio je.

Na Malti je u petak 27. listopada održan sastanak političkih savjetnika o mirovnoj platformi ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog. Na sastanku je sudjelovao apostolski nuncij mons. Savio Hon. Kardinal Parolin snimio je video obraćanje kako bi naglasio da Sveta Stolica nastavlja s aktivnostima potpore prema ukrajinskom narodu i potrebi da se svi uključe s ciljem pronalaska rješenja za mir, prenosi Vatican News.