Kardinal Schönborn: „Molim vas, ne dirajte nedjelju!"

Austrijska BK kritizirala je vladine planove za izmjenu zakona o radnom vremenu ističući kako se zaštita nedjeljnog odmora ne može ograničiti na samo četiri vikenda godišnje te svetkovine poput Božića ili praznike poput 1. svibnja.

U Austriji traju rasprave o nacrtu revizije saveznog zakona o radnom vremenu i pravu na odmor, kojim bi se promijenilo trenutačnu regulaciju rada nedjeljom u radnim smjenama, javlja Agencija SIR. Predsjednik Austrijske biskupske konferencije (ÖBK), kardinal Christoph Schönborn, ponovio je u članku za novine „Heute", svoj apel: „Molim vas, ne dirajte nedjelju!" , javlja IKA.

Kardinal je istaknuo kako se zaštita nedjeljnog odmora ne može ograničiti na samo četiri vikenda godišnje te svetkovine poput Božića ili praznike poput 1. svibnja: „Velika je razlika ako je nedjelja najvažniji dan u tjednu ili ako postupno postaje radni dan kao i svaki drugi".

Austrijska BK kritizirala je vladine planove za izmjenu zakona o radnom vremenu, naglasivši kako se „promjenama predviđenim zakonom krši obveze predviđene međunarodnim pravom Republike Austrije". Usto, prema konkordatu između države i Crkve one su „ustavno dvojbene", dodaju.

Nacrt zakona odbacio je i austrijski Savez za slobodnu nedjelju (koji okuplja 50 udruga, Crkava i sindikata). „Želimo jasno pravo na slobodnu nedjelju i praznike, s jasnim i dobro definiranim iznimkama, kao što je bilo ranije", ističu u Savezu. Prema Savezu, radnici imaju legitimne interese u uređivanju tog pitanja, ali nisu uključeni u izradu nacrta novog zakona, dodajući kako „neradna nedjelja stvara kvalitetu života zajedničkim slobodnim vremenom te mora biti zajamčena".