Kardinal Vinko Puljić: Međugorje je najveća ispovjedaonica u Europi

Kardinal Puljić u Kompasu: preživjeli smo Turke i komuniste pa ćemo i vas jer smo…

„Preživjeli smo Turke i komuniste pa ćemo i vas jer smo žilav narod“ – naglasio je gostujući u emisiji Kompas Radio-televizije Herceg-Bosne kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit u miru Vrhbosanske nadbiskupije. Kardinal je u emisiji pojasnio kako je to poručio međunarodnom dužnosniku koji mu je rekao „ili ćete se asimilirati ili nestati“.

Komentirao je poruke dijela političkog Sarajeva koji kažu da Hrvati nemaju pravo birati ni biti birani i da mogu stati u dva željeznička vagona. „To je vrijeđanje. Slušam dat će nama Hrvatima prava – zašto meni davat ono što mi pripada?“, pitao se kardinal Puljić te objasnio kako moraju priznati ono što je ljudima Bogom dano kao čovjeku, vjerniku i narodu. „Treba ljudski sjesti i jednakopravno se dogovoriti.“

Osvrnuo se i na „prebrojavanje“ o kojem je govorio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović navodeći kako mu je žao jer je time zatvorio vrata normalnom dijalogu. „Moramo shvatiti da on i svi drugi vjerski poglavari, pravoslavni, židovski, muslimanski, moramo zajedno živjeti pod nebeskom kapom“, kazao je kardinal Puljić.

„Važno je da znamo ispravno vjerovati i ispravno se Bogu moliti“, rekao je na blagdan Svih svetih. Istaknuo je kako su na taj dan obuhvaćeni svi oni koji su se u životu ostvarili u ljubavi Božjoj, koji su postigli život vječni. „Crkva slavi proslavljenu Crkvu, a na Dušni dan trpeću Crkvu – duše u čistilištu. Mi na zemlji smo putujuća Crkva. Nama putnicima svi ti proslavljeni ljudi su smjerokaz kako i mi jednoga dana trebamo postići taj doživljaj“, objasnio je kardinal Puljić.

Za Međugorje ističe kako je Crkva otvorila vrata za molitvu, hodočašće, postavila vizitatora… „Radujem se da je to mjesto molitve, pokore, istinski vraćanje Bogu. Međugorje je najveća ispovjedaonica u Europi. To treba duboko cijeniti, jer je Europa zaboravila sakrament ispovjedi, u Međugorje dolaze i ispovijedaju se“, istaknuo je kardinal Puljić.

Više o svemu u videu emisije Kompas.