Misnim slavljem na svoj rođendan kardinal Puljić obilježio Stadlerovo

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, na svoj rođendan, u nedjelju 8. rujna 2019., kada Crkva slavi i blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, predvodio je večernje Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu kojim je obilježen i dan spomena na slugu Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera.

Koncelebriralo je 18 svećenika među kojima i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić. Molitvenu pripravu na Svetu misu animirale su sestre Služavke Malog Isusa predvođene glavaricom Provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije Sarajevo s. Mariom Anom Kustura. Molile su slavna otajstva Gospine krunice uz poticajne misli o nadbiskupu Stadleru i njegovoj misionarskoj preobrazbi pastorala.

Čestitku kardinalu Puljiću i najbolje želje za njegov 74. rođendan i ulazak u 75. godinu života uputio je u ime svih okupljenih katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Mato Majić.

Uvodeći u Misno slavlje kardinal Puljić napomenuo je da će slaviti redovitu nedjeljnu Misu, ali i moliti zagovor Blažene Djevici Marije na blagdan njezina rođenja. Dodao je da i na ovaj način skromno zahvaljuje za dar svoga života.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić najprije se osvrnuo na nedjeljna misna čitanje podsjećajući na pitanje starozavjetnog pisca Knjige mudrosti: „Mi jedva nagađamo što je na zemlji i s mukom spoznajemo i ono što je u našim rukama: a što je na nebu, tko će istražiti?“. Dodao je nitko ne može sasvim proniknuti u dubine Božje kao i da su mnogi znanstvenici i mudri ljudi, nakon što bi otkrili pojedine zakonitosti u prirodi, govorili da, što više znaju, to više otkrivaju koliko ne znaju. „Nikad ne možemo proniknuti u svu Božju mudrost. Nije lako ni otkriti, što Bog od nas hoće. Zato je prevažno imati ponizno srce koje teži za predanjem Božjoj volji, traženjem što Bog hoće“, kazao je kardinal Puljić ističući da Isus, onima koje poziva da ga slijede, ne daje lažna obećanja. „Isus izričito kaže: 'Hoće li tko za mnom neka se odreče samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom!'(Mk 8,34)“, podsjetio je kardinal Puljić dodajući da Isus svoje sljedbenike zove na put kojim je On sam išao i koji je završio smrću na križu i uskrsnućem od mrtvih.

„Izgleda da tajna ljubavi jest u spremnosti na žrtvu. Tim se svjedoči da je riječ o pravoj ljubavi. Gdje nema žrtve, tu nema ni prave ljubavi“, kazao je kardinal Puljić ističući da Bog ima svoj plan sa svakom osobom koju je pozvao u život na ovome svijetu. „Potrebno je otkriti plan koji Bog ima sa mnom i shvatiti: Bog je utkao u nas svoju misao. Kada je Blažena Djevica Marija bila začeta i rođena na ovom svijetu, ni njezini roditelji ni ona nisu znali, što Bog s njom planira“, rekao je kardinal Puljić podsjećajući da je još u raju naviješteno rođenje one po kojoj će Bog dati da se rodi Otkupitelj ljudskog roda. „Po Božjem planu Marija je utkana u djelo spasenja. Svako je rođenje Božji dar, svaki život je Božji dar“, kazao je kardinal Puljić ističući potrebu zahvalnosti za taj Božji dar. Dodao je da treba i tražiti i pitati, kakav je plan Bog imao sa mnom?. „Kad bi to u životu pitali, ne bi bilo promašenih života, frustracija ni razočaranja“, rekao je kardinal Puljić ističući da se vjernici uče traženju i prihvaćanju Božje volje od Gospe koja je rekla: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ (Lk 1,38). Dodao je da je velika stvar znati predati sebe volji Božjoj.

Potom se kardinal Puljić u svojoj propovijedi osvrnuo na dolazak sluge Božjega Josipa Stadlera u Sarajevo u teška vremena. Odgovarajući na pitanje, kako je nadbiskup Stadler tako uspješno ostvario svoje poslanje, istaknuo je da prvi vrhbosanski nadbiskup bio čovjek koji je prihvatio Isusovu volju i poziv da uzme svoj križ i ide za Kristom. „Nadbiskup Stadler bio je čovjek spreman prihvatiti žrtvu i prigrliti križ Kristov. Zato je Bog udijelio po njemu svoj blagoslov. Moleći za njegovo proglašenje blaženim, želimo od njega naučiti, kako prihvatiti i živjeti evanđeosku riječ“, rekao je kardinal Puljić napominjući da čovjek ne voli žrtvu i bježi od nje jer u sebi nosi sklonost komotnosti i ugodi.

Iz svoga pastoralnog iskustva kardinal Puljić iznio je primjer kada je jedan mladić rekao svojoj djevojci da je voli, ali da je zavolio Isusa više od nje te odlučio poći putem svećeništva što je značilo i prekid njihove tadašnje povezanosti. Kazao je da je djevojka na to plačući odgovorila da mu neće priječiti put ka svećeništvu nego da će, štoviše, i ona svoj život darovati za njegovo posvećenje. Kazao je da je taj mladić postao svećenik i u međuvremenu preminuo, a ta se djevojka, koja je također u međuvremenu preminula, nije udala nego je svoj život posvetila za njegovo svećeničko zvanje. „To nije moguće bez Božjeg duha i bez Božje mudrosti. Kad govorimo o duhovnim zvanjima, prevažno je čuti Isusa srcem, zavoljeti ga i krenuti za Njim. On ne vara i ne daje lažna obećanja nego obećava križ“, rekao je kardinal Puljić ističući da nikad nije veća težina križa od veličine Božje milosti da taj križ čovjek može nositi.

„Tko Kristu povjeruje, taj ima divnu šansu da se ostvari“, rekao je kardinal Puljić pozivajući sve da na rođendan Blažene Djevice Marije zahvale Bogu na tom divnom daru i mole njezin zagovor da ih prati svojom majčinskom rukom na njihovu životnom putu kako bi, poput nje, imali čvrsto povjerenje u Boga. „To povjerenje treba obnavljati svakog dana“, kazao je kardinal Puljić potičući na trajnu molitvu kojom se gaji blizina i povezanost s Bogom. Pozvao je sve da na Gospin rođendan zahvale za dar vjere i života, ali i na tome „da Bog s nama računa“ i „da nas On treba“. „Dozvolimo mu da On svoje djelo izvodi u nama i po nama u ovom vremenu i na ovim prostorima“, zaključio je kardinal Puljić.

Na kraju Svete mise svi su se okupili u dnu katedrale oko groba sluge Božjega Josipa Stadlera i zajedno izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim.

Vinko Puljić rođen je 8. rujna 1945. u mjestu Priječani pored Banje Luke. Teološki studij završio je u Đakovu, gdje je za svećenika Banjolučke biskupije zaređen 29. lipnja 1970. Najprije je tri godine službovao kao kapelan u Banjoj Luci, a potom nekoliko mjeseci kao župnik u župi Sasina kod Ljubije. Nakon toga imenovan je župnikom u župi Ravska gdje ostaje pet godina. U ljeto 1978. preuzima službu duhovnika u Nadbiskupskom sjemeništu «Zmajević» u Zadru. Devet godina ostaje na toj službi, a potom je župnik u Bosanskoj Gradišci.

Godine 1990. imenovan je vicerektorom Vrhbosanske katoličke bogoslovije u Sarajevu. Vrhbosanskim nadbiskupom imenovan je 7. prosinca 1990., a 6. siječnja 1991. godine Sveti Otac Ivan Pavao II. posvetio ga je u Rimu. Ustoličen je u Sarajevu, 19. siječnja 1991. Papa Ivan Pavao II. 30. listopada 1994. imenovao ga je kardinalom, a u Kardinalski zbor primljen je na konzistoriju 26. studenog iste godine.

Za svoj rad i neumorno zalaganje za jednakopravnost svih naroda i za zaustavljanje rata na ovim prostorima kardinal Puljić primio je više priznanja, među kojima svakako treba spomenuti počasni doktorat iz humanističkih znanosti što mu ga je 1995. godine dodijelilo državno sveučilište Grand Valley u Grand Rapidsu u američkoj državi Michigan, kao i počasni doktorat dodijeljen 15. ožujka 2001. u gradu Arequipi (Peru) na katoličkom sveučilištu Santa Maria. Također je 28. kolovoza 2002. primio međunarodnu mirovnu

nagradu «Perdonanza» - «Opraštanje» talijanskog grada L'Aquila. Godine 2001. ta mirovna nagrada dodijeljena je papi Ivanu Pavlu II. (kta)

Čestitarsko druženje nastavljeno je u blagovaonici Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa gdje je čestitku kardinalu Puljiću uputio rektor preč. Zdenko Spajić.

www.ktabkbih