Moći svetaca u sarajevskoj katedrali

U katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, 27. studenog bile su izložene moći troje svetih Poljaka: svetog pape Ivana Pavla II., svete Faustine Kowalske i svetog Mihaela Sopočka. Pobožnost čašćenja moćiju i misno slavlje u 18 sati predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić.

Na početku misnog slavlja, koje je pjesmom animirao mješoviti župni zbor iz Žepča, nazočne je pozdravio župnik katedralne župe i dekan Sarajevskog dekanata preč. Marko Majstorović. Uputio je vjernike u pobožnost štovanja moći i objasnio kako su u katedrali izložene kap krvi svetog Ivana Pavla II., dio stopala svete Faustine Kowalske i djelić rebra svetog Mihaela Sopočka. Ovo troje Poljaka za života je osobito naglašavalo pobožnost Božanskom milosrđu, kojemu je bila posvećena tek zaključena Jubilejska godina.

Misno slavlje je uz nadbiskupa Puljića slavilo još desetak svećenika, a među njima je bio i donedavni misionar milosrđa fra Slavko Topić. Na kraju mise upriličeno je posebno štovanje moći. Najprije su svi zajedno izmolili molitve na čast svetaca, čije su moći bile izložene, a onda su svi, prvo svećenici, zatim i redovnice i vjernički puk, imali priliku dodirnuti ili poljubiti izložene moći.

Inače, nauk Crkve poručuje kako se svetačke moći moraju religiozno štovati, a ne samo časno poštivati kao ostatke dragih pokojnika. Potvrđeno je to na Tridentskom saboru, posebnim Dekretom o zazivanju, štovanju i relikvijama svetaca i o svetim slikama, potpisanim 3. prosinca 1563. godine.