Molitveni sat za mir za 500. rođendan svete Terezije Avilske

U povodu 500. obljetnice rođenja sv. Terezije od Isusa (Avilske) 28. ožujka, general Reda bosonogih karmelićana o. Saverio Cannistra pozvao je na sat molitve za mir u svijetu kao zajednički rođendanski dar svetoj Majci Tereziji.

Ta inicijativa predložena je za 26. ožujka karmelskoj obitelji, a papa Franjo prihvatio ju je kao svoju i odlučio započeti ovaj molitveni sat za cijeli svijet.

U svoje doba sv. Terezija zabrinuto je upozoravala: „Svijet je u plamenu!“ Karmelski general primjećuje da je danas stanje isto. Svijet je u mnogim patnjama zbog ratova, terorizma, sukoba, javnoga i obiteljskog nasilja te mnogih drugih bolnih vapaja. Sv. Terezija u svoje je vrijeme plakala nad boli svijeta, molila za njihovo ublaženje i djelovala u granicama mogućega.

Na tom tragu Cannistra upućuje poziv na izdizanje iznad osobnih interesa i uočavanje patnje današnjega društva: „Tog dana nećemo se moći sakriti ostavljajući rješavanje neugodnih problema onima koji vladaju. Dan 26. ožujka dan je kada glas svete Terezije mora odjeknuti u našim srcima kako bismo se zajedno s njom odlučiti dati od sebe ono malo što imamo, uvjereni da nije vrijeme za molitve od sitnoga značaja.“

Pozivajući na molitvu za mir koji zahtijeva dijalog i pomirenje Cannistra je potaknuo na opraštanje: „Otvorimo naša srca opraštanju; zatražimo oproštenje od onih koje smo povrijedili i molimo Boga da nam udijeli mir, mir koji nam je Isus obećao; ne mir od ovoga svijeta, nego onaj mir koji ispunja srce radošću i oslobađa nas od svakog kukavičluka."

Na tragu asiškoga molitvenog mirovnog pothvata sv. Ivana Pavla II. papa Franjo započet će ovu molitvu 26. ožujka u 6 sati po srednjoeuropskom vremenu. Prema smjernicama karmelskoga generalnog vikara o. Emilija Martineza, pripadnici Karmela i svi molitelji za mir pridružit će se u vrijeme i na način koji smatraju najprikladnijim, bilo 26. bilo 27. ožujka.

Potiče se na uključenje crkvene pastire, zajednice, obitelji i bolesne, pripadnike svih kršćanskih zajednica, ali i drugih religija. Simbol molitve bit će svijeća zapaljena u prozoru.

Za više vijesti iz Crkve kliknite OVDJE