Nadbiskupija Santa Fe ograničila propovijed na pet minuta

Nadbiskupija je za Catholic News Agency rekla da je vremensko ograničenje homilije dio sigurnosnih mjera na pandemiju koronavirusa.

Nadbiskupijski vikar Glennon Jones krajem srpnja rekao je da su u ordinarijat pristigli izvještaji o pojedinim homilijama koje su trajale duže od pet minuta, odnosno više od onoga što je nadbiskup propisao.

To povećava izloženost drugih mogućem virusu, ali i unosi nemir među vjernike do te mjere da neki zbog toga ne sudjeluju u misnom slavlju. Ako se to nastavi, nadbiskup Wester razmotrit će strože postupke, uključujući i mogućnost oduzimanja prava propovijedanja, napisao je Jones.

Santa Fe među rijetkim je biskupijama oštrijih mjera sigurnosti. Primjerice, druge biskupije u državi New Mexico, Gallup ili Las Cruces nisu izdale ograničenje za dužinu homilije otkad su se Mise s narodom nastavile služiti, prenosi Laudato.

Inače, papa Franjo prije dvije je godine svećenike potaknuo da njihove homilije budu dobro pripremljene i obzirne prema zajednici, spomenuvši pritom da ne smiju biti duže od deset minuta.

Označeno u