Papin izaslanik Henryk Hoser: ‘Nipošto nitko ne bi trebao biti zabrinut za Međugorje – molite za mene’

'Nipošto se nitko ne bi trebao brinuti. Što god da se dogodi Međugorje će ostati mjesto štovanja Blažene Djevice Marije', rekao je nadbiskup.

Posebni papin izaslanik za Međugroje, nadbiskup Henryk Hooser za portal Aleteia dao je intervju u kojem je pokušao umiriti milijune vjernika diljem svijeta te ih pozvao na molitvu rekavši: Molite za moju misiju. Ponovio je da, unatoč brojnim medijskim napisima, on u Međugorje ne ide istraživati sama ukazanja, već se pobrinuti za više od 2 milijuna vjernika koji tamo dolaze svake godine, kao i da nitko ne može osporiti plodove Međugorja, prenosi dnevno.hr

Kada vi Preuzvišeni ostavljate sebe Međugorje?

Nedavno sam čuo da sam ja navodno čudesno ozdravio od Svete Djevice Marije … Šalu na stranu, moj prvi posjet Međugorju, počet će krajem ožujka.

Ja će se sastati prvo s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini i sarajevskim nadbiskupom. Tada, naravno, sam ću se susresti s lokalnim mostarskim biskupom i s franjevcima koji služe u svetištu. Prije svega, ja ću saslušati različita mišljenja i onda ispitati lokalnu pastoralnu situaciju.

To će biti Vaš prvi posjet svetištu ? Ipak, ne događa se prvi put da imate ovako poseban zadatak, je li?

Istina, ja nisam nikada posjetio Međugorje, ali puno vjernika iz moje biskupije u Varšavi (prag) išli su tamo i ja sam dobro upozanat s njihovim svjedočanstvima. Također, istina je da to neće biti moj prvi zadatak kao posebnog izaslanika Pape. Ja sam do sada održao tri takve misije. Dva apostolska posjeta bila su kratka. Dva tjedna sam proveo u mjestu Togo i u Beninu. Treći zadatak je bio dug. Proveo sam jednu i pol godinu u Ruandi neposredno nakon genocida (nakon ukazanja Gospe iz Kibeha. op. a). To iskustvo daje mi hrabrost za Međugorje.

Kad je riječ o marijanskim ukazanjima u Međugorju i o njihovoj autentičnosti, možete li našim čitateljima pojasniti stvarnu i trenutnu situaciju?

Godine 2010. Sveta Stolica imenovala je posebno doktrinirano povjerenstvo na čelu s uzoritim kardinalom Camillom Ruinijem. U 2014, Povjerenstvo je zaključilo svoj rad i dostavilo zaključke Svetom Ocu. On je nakon toga predmet proslijedio Kongregaciji za nauk vjere. Do danas, Kongregacija nije donijela svoju konačnu odluku niti otkrila poziciju.

U misiju ste poslani ne samo zbog ukazanja, već i zbog pastoralnog karaktera. Međutim, ne razumije svatko zašto je poljski nadbiskup dobio posebnu misiju od pape Franje. Jedva web stranica objavila je da dolazite ispitati sukob u vezi marijanskih ukazanja?

Misija mi je povjerena kao pomoć komisiji. Svake godine svetište je posjetilo 2 do 2,5 milijuna hodočasnika iz cijelog svijeta. To je posebno, karizmatično mjesto. Činjenica da Međugorje posjećuje toliko vjernika koji su bez ikakve sumnje duhovno obogaćeni, nešto je što treba imati na umu. Pastoralni zahtjevi na ovom mjestu su ogromni. Zamislite, tamo postoji svega 50 ispovjedaonica. Problem je i u tome što često nema dovoljno ispovjednika koji govore na različitim jezicima svijeta. Moja misija je, kao što je i objavljeno u priopćenju Svete Stolice jest pažljivo ispitali lokalnu situaciju, posebno vezanu za potrebe hodočasnika. Ja bih također trebao pozvati na nove pastoralne inicijative. Temeljni cilj je povećati pastoralni doseg i bolje koordinirati pastoralne aktivnosti.

Nakon imenovanja posebnog izaslanika ali objave pisma mjesnog biskupa koji je osporio autentičnost ukazanja, mnogi vjernici diljem svijeta se pitaju; Jesu li njihova hodočašća bez uspjeha. Jesu li njihove molitve lažne? Možete li kao papinski izaslanik objasniti trenutnu situaciju te osloboditi vjernike svojih briga?

Nipošto se nitko ne bi trebao brinuti! Crkva još nije razgovarala o istinitosti ukazanja. Trebamo čekati konačnu odluku. To nipošto nije prva situacija u kojoj Crkva spori neku odluku, pogotovo s obzirom na to da su marijanska ukazanja u Međugorju znatno drugačija od ranije poznatih ukazanja. Osim toga, ovo pitanje neće promijeniti ništa u vezi nauka Katoličke Crkve o Mariji i štovanju Blažene Djevice Marije. Marijanska pobožnost je zaista cvjetala u Međugorju i tamo je dolazilo mnoštvo. To će ostati mjesto štovanja i dalje, jer se Gospa može častiti posvuda, posebno na onim mjestima gdje je čašćenje tako plodonosno, kao u Međugorju, što čujemo iz brojnih svjedočanstava.

Sveti Otac svjestan je toga, stoga bi željeli ispitati, ne samo pastoralnu situaciju u Međugorju, nego ako je potrebno pronaći način za poboljšanje dušebrižništva s obzirom na to da su hodočasnici na ovom mjestu tako jako posvećeni Gospi.

Biste li još nešto poručili našim čitateljima?

Vaše čitatelje bih zamolio da mole za uspjeh moje misije u Međugorju, kako bih krenuo u ovu misiju u ime Crkve, koju mi je povjerio Sveti Otac. Želim u ovom zadatku doći što bliže objektivnoj istini i i donijeti vrlo konkretne rezultate.

Ja sam izaslanik Crkve, i Crkva treba moliti za mene, kao što je molila u jednom trenutku za Petra i Pavla. Uostalom, molitva je pokretačka snaga našeg djelovanja u Crkvi, kako onog materijaliziranog, tako i onog nevidljivog.