Odvedimo beskućnike na susret s papom Franjom

Franjevački svjetovni red MB Trsat organizira hodočašće za 50 hrvatskih beskućnika gdje će se susresti s papom Franjom.

Franjevački svjetovni red MB Trsat organizira hodočašće za 50 hrvatskih beskućnika gdje će se susresti s papom Franjom. Pročitajte kako možete pomoći.
Sveti Otac Franjo pozvao je ove godine 6000 beskućnika i siromašnih da sudjeluju na Festivalu radosti i milosrđa, koji će se održati od 11. do 13. studenoga, a ta će proslava obilježiti i zatvaranje Godine milosrđa.

Papa Franjo odlučio je provesti tri dana s beskućnicima, moliti s njima, držati kateheze i proslaviti nedjeljnu svečanu sv. misu. Franjevački svjetovni red MB Trsat želi odgovoriti na taj poziv, prepoznajući u riječima Svetog Oca „Želim siromašnu Crkvu – za siromašne“ poziv da nikad ne zaboravimo da nam upravo ljubav prema siromasima i obespravljenima pomaže da dublje ljubimo Krista, siromašnog, obespravljenog i raspetog.

Zbog toga, uz projekte stalne pomoći siromasima, a to su Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“ i časopis o beskućništvu i srodnim temama „Ulične svjetiljke“, želimo dovesti naše beskućnike i siromahe Svetom Ocu da od njega čuju riječi nade i snagu za svoju tešku svakodnevicu.

„Ulične svjetiljke“ u fokus stavljaju čovjeka i pokazuju da je svatko vrijedan pozornosti i ljubavi te jasno govore o tome da se razni životni padovi mogu dogoditi bilo kome, ali da svatko može ustati i još hrabrije nastaviti dalje.

Festival milosrđa i radosti na koji je Sveti Otac Franjo pozvao siromašne i beskućnike, ima veliku vrijednost za svakog tko će sudjelovati u tom programu. Činjenica je da nemamo svi istu snagu borbe sa svakodnevicom, i oni najslabiji bez podrške i ljubavi te bez snage vjere izgubljeni su na ulici. Prije svega čovjek treba srce koje ga voli jer bez toga ostaje sam i teško nalazi snagu da se uzdigne iznad svih poteškoća i krene s povjerenjem naprijed. Zato bi ovo putovanje bilo „putovanje za dušu“ jer beskućnici si tako nešto ne mogu priuštiti, a ovom organizacijom putovanja stavljamo ih u fokus i pružamo poseban doživljaj, jedno novo iskustvo kako bi se razveselili u pozitivnom okruženju.

Odmaknuli bi misli od svoje teške svakodnevice jer upravo ovo putovanje nekome može biti okidač da promijeni način razmišljanja i oslobodi se tereta prošlosti koja ga iz dana u dan pritišće i ne da mu slobodno disati i živjeti. Osim toga, potaknuli bismo u ljudima radost življenja, jer bi za njih ovo bio veliki luksuz i dar te bi sigurno potaknulo promjenu na bolje i dalo im snage da hrabro krenu dalje.
Ovakve akcije pomažu i u borbi s predrasudama, jer su beskućnici posebno žrtve negativnih stavova i predrasuda društva koje ih okružuje, a to ozbiljno narušava osjećaj njihove vrijednosti.

Ovu ideju prepoznali su i podržali Dom hrvatskih hodočasnika u Rimu „Dr. Ivan Merz“, koji ovom prigodom daruje 25 besplatnih polupansiona za beskućnike i Udruga „Job“ na čelu s vlč. Dragutinom Goričancem, koji će voziti autobus i biti duhovna pratnja. Za organizaciju u Rimu zadužena je udruga „Fratello“.
Ako želite pomoći u ostvarenju ovog hodočašća, možete to učiniti novčanim prilogom ili donacijom svoje tvrtke, bilo da je riječ o gorivu ili hrani od koje možemo raditi lunch pakete i sl. Za naših pedeset hodočasnika trebamo prikupiti još oko 30 tisuća kuna i vjerujemo da će Bog providjeti da imamo onoliko koliko nam je potrebno.

Vremena su izazovna (ali uvijek su i bila), no kada čovjek ima cilj i s vjerom gleda u njega – ostvaruje ga! Vjerujemo u dobrotu i otvorenost Vašeg srca te da ćete podržati ovo putovanje jer pojedinac ne može puno, ali zajedničkim snagama možemo sve!
Ne smijemo odustati prije nego što smo sigurni da smo dali sve od sebe kako bismo na ovaj svijet donijeli malo dobrote jer nije teško stvarati bolji svijet; potrebno je samo da svatko od nas čini ono što može i čini to s ljubavlju.
Ako želite pomoći našim siromašnim hodočasnicima, možete to učiniti uplatom na sljedeći IBAN broj, s napomenom da je namjena “hodočašće beskućnika u Rim”.

HR4124020061100559253
SWIFT/BIC: ESBCHR22
Franjevački svjetovni red MB Trsat
Frankopanski trg 12
51000 Rijeka