Ovaj mladić nije doživio da vidi papu ali njegova vjera živjeti će kroz njegovo djelo

Jedna posebna životna priča stiže sa Svjetskog dana mladih,još jedno u nizu svjedočanstva, ali ovo je posebno po tome što nije izrečeno riječima već je prepričano djelima.

 

Možda ne znate njegovo ime, ali zasigurno ste vidjeli njegov rad.Dizajnirao je plakate za Svjetski dan mladih, ali nije doživio da vidi Papu

Ako ste bili na Svjetskom danu mladih u Poljskoj ovaj tjedan ili ste pratili vijesti, vjerojatno ste vidjeli plave, crvene i žute grafičke dizajne svetaca kao što su Ivan Pavao II. i sv. Faustina koji se nalaze na ulicama Krakowa.

 

Jeff-Bruno-banner.jpg

                                                 Plakat za Svjetski dan mladih

 

Dizajner mnogih slika za Svjetski dan mladih bio je Maciej Szymon Ciesla, vizualni medijski dizajner na Akademiji likovnih umjetnosti u Krakowu.
Otac Grzegorz Suchodolski, glavni tajnik Organizacijskog Odbora Svjetskog dana mladih u Krakowu 2016., ispričao je Maciejevu priču za Ecclesia magazin.
Stručni grafički dizajner, ali ne i osobito pobožan, Maciej je u rujnu 2014. došao kod Organizacijskog Odbora Svjetskog dana mladih nakon što je na svom sveučilištu vidio oglas za događaj.Odboru se toliko dopao njegov rad da je ubrzo napustio svoj posao i počeo raditi puno radno vrijeme za Svjetski dan mladih kao grafički dizajner iako je i dalje imao dvojbe u vezi s Crkvom.


Monika Rybczyńska, koja je radila s Maciejem, prisjeća se kako joj je jednom prilikom rekao: „Jesi li znala Monika? Ja sam ovdje jer želim vjerovati da još uvijek postoji nešto dobro u Crkvi.“.
U procesu izrade svetih slika, hodočasničke opreme i misnica, mladić je otkrio svoju vjeru.

U isto je vrijeme otkrio i da boluje od agresivnog oblika raka koji se proširio na njegova pluća i prisilio ga da radi od kuće. Njegovi kolege volonteri sa Svjetskog dana mladih postili su i molili se za njega svakog dana.


Na 100. dan nakon dijagnoze, snimio je video u kojem se zahvalio kolegama na njihovom prijateljstvu i molitvama te je objasnio što je naučio o Bogu.
„Ono što je Maciej dao Organizacijskom Odboru, osim prekrasnih radova, bilo je uvjerenje da je Bog moćniji od bilo koje bolesti ili ljudske slabosti. Mogao je sve to promijeniti. Tijekom svog rada u Odboru počeo je ponovo vjerovati i imati povjerenje u Boga; stoga se mogao suočiti s patnjom i prihvatiti Križ te nam je postao primjer kojem težimo“, izjavio je Otac Suchodolski za Ecclesia magazin.


U svibnju ove godine Maciej je objavio na Facebooku; „Kako se brzo život i prioriteti mijenjaju! Tako različite snove imamo! Neki ljudi sanjaju o karijeri i slavi, unaprjeđenju, novom poslu, bogatstvu ili čak o tome da će najveći događaj u Krakowu ove godine biti uspješan... Ja, već 150 dana, sanjam o samo jednoj stvari... Jednostavno bih volio živjeti.“


U lipnju mu je amputirana noga, ali to nije bilo dovoljno se da zaustavi širenje raka. Umro je početkom srpnja, nadomak Svjetskog dana mladih.
Pogreb je održan 5. srpnja u Crkvi Presvetog Tijela i Krvi Isusove u Katowici. Pokopan je na gradskom groblju u ulici Józefowska. Njegova je obitelj zatražila donacije za bolnicu sv. Lazara umjesto vijenaca i cvijeća.


U svom prvom razgovoru s mladima na balkonu Biskupske Palače u Krakowu, Papa Franjo se prisjetio mladićeve predanosti svom zanatu i njegove nevjerojatne vjere koju je nedavno ponovo otkrio.
Ovaj je mladić „ želio živjeti kroz Papin posjet“, rekao je Papa Franjo, čak je rezervirao mjesto u tramvaju u Krakowu kojim će se Papa kasnije tog tjedna voziti s bolesnim i nemoćnim mladima, njegovim posebnim suputnicima.

 

 

Maciek-with-Pope-u-clanku.png

Maciej Szymon Cieśla,grafički dizajner za Svjetski dan mladih,preminuo je prije nego li će se susresti s papom Franjom na SDM-u

 

 „Učinio je mnogo dobrih djela za sve,“ rekao je Sveti Otac, vodeći tako mlade u trenutak tihe molitve za mladića koji je umro.
„Moramo se naviknuti i na dobre i na loše stvari. Život je takav, draga mladeži,“ rekao je istaknuvši da „postoji nešto u što ne smijemo sumnjati: vjera ovog mladića, našeg prijatelja koji je toliko radio za ovaj Svjetski dan mladih.“


Nakon što je potaknuo mlade na aplauz dajući mladića kao primjer, Papa ih je pozvao da zahvale Gospodinu „jer On nam daje primjere hrabrosti, hrabre mladeži koja nam pomaže napredovati u životu.“
„Ne bojte se, Bog je velik, Bog je dobar, a svi mi imamo nešto dobro u sebi.“