Papa dominikancima: Propovijedajte, svjedočite i činite djela ljubavi

Papa Franjo primio je jučer u audijenciju sudionike generalnog kapitula Reda propovjednika – dominikanaca.

Među njima je bio i vrhovni poglavar tog reda, fra Bruno Cadoré. Ova godina – podsjetio je Papa – osobito je značajna za dominikance, jer slave 800. obljetnicu papinskog priznanja. Izrazio je pritom zahvalnost na velikome doprinosu dominikanaca Crkvi te na njihovoj suradnji s Apostolskom stolicom „u duhu vjernoga služenja“, od početka sve do danas.

Osmo stoljeće – nastavio je Papa – doziva u sjećanje mnoge vjerne i učene muškarce i žene, mučenike i apostole ljubavi koji su donosili Božju blagosti i nježnost ljudima diljem svijeta, obogaćujući Crkvu i pokazujući „nove mogućnosti utjelovljena evanđelja putem propovijedanja, svjedočenja i djelatne ljubavi“. To su i „tri stupa“ za budućnost Reda propovjednika, koji održavaju svježinu njihove karizme.

Bog je potaknuo sv. Dominika na osnivanje novoga reda, čije će poslanje biti propovijedanje – misija koju je Isus povjerio svojim apostolima. Riječ Božja izgara iznutra i potiče da izađemo kako bi naviještali Isusa Krista svim narodima – nastavio je papa Franjo. „Razmatrati i potom poučavati“ – geslo je kojim se vodio sv. Dominik. To znači dati da nas Bog evangelizira kako bismo onda mi evangelizirali.

Sveti Otac je naglasio da bez snažnog osobnog zajedništva s Gospodinom, propovijedanje može biti vrlo uzvišeno i motivirano, vrijedno divljenja, ali neće dodirnuti srca – a srca su ono što se treba promijeniti. Napomenuo je kako je ozbiljan i neumoran studiji teoloških pitanja nezaobilazan. Učinkovito prenošenje Božje riječi – nastavio je – traži i svjedočanstvo. Potaknuo je stoga dominikance da budu „vjerni učitelji istine i hrabri svjedoci evanđelja“. „Svjedok utjelovljuje nauk, čini ga opipljivim“ i „nikoga ne ostavlja ravnodušnim; istini pridružuje radost evanđelja“.

„Dobar propovjednik je svjestan činjenice da hodi svetim tlom, zato što je Riječ koju sa sobom nosi sveta, a to su i njezini slušatelji. Vjernicima nije potrebno samo primiti Riječ u njezinoj cjelovitosti, nego i iskusiti životno svjedočanstvo onoga tko ju propovijeda“ – ustvrdio je Papa.

„Kristovo živo i pateće tijelo vapi propovjedniku i ne ostavlja ga mirnim. Povik siromaha i odbačenih budi, daje da shvatimo kako se Isus sažalio nad narodom“ – rekao je Sveti Otac. Primijetio je da su ljudi današnjice „žedni Boga“ te da oni čine „Kristovo živo meso“ koje vapi: „žedan sam istinite i oslobađajuće riječi, bratske geste i nježnosti“. Ta nas molba u pomoć pokreće te treba oživljavati „strukture i pastoralne programe“.

„Koliko se više izlazi kako bi se utažila žeđ drugih, toliko ćemo više biti propovjednici istine“ – kazao je Papa, dodajući kako nas „susret s Kristovim živim tijelom“ oslobađa „opasnog iskušenja gnosticizma, koji je danas tako aktualan“. Na koncu je potaknuo članove Reda propovjednika da s radošću slijede karizmu sv. Dominika. Njegov primjer – rekao je – potiče nas da se suočimo s budućnošću u nadi, znajući da Bog uvijek sve obnavlja te ne postiđuje.