PAPA FRANJO „Laici nisu naši sluge, niti naši zaposlenici. Ne moraju kao papige ponavljati ono što mi kažemo"

Papa se susreo s čileanskim biskupima

U govoru Papa pozvao biskupe da poput očeva budu blizu svojim svećenicima te ponovio svoj odlučni „ne" klerikalizmu - „Laici nisu naši sluge, niti naši zaposlenici. Ne moraju kao papige ponavljati ono što mi kažemo"

Nakon susreta sa svećenicima papa Franjo se prvog dana svog apostolskog pohoda Čileu susreo s tamošnjim biskupima. Susret u sakristiji katedrale u Santiagu započeo je pozdravom mons. Bernardina Pinere Carvalla, koji će ove godine proslaviti 60 godina biskupstva. „On je najstariji biskup na svijetu, kako po dobi tako i po biskupstvu", podsjetio je Papa.

Jedna od naših glavnih zadaća jest upravo u tome da budemo blizu našim redovnicima, našim prezbiterima, rekao je Papa u svome govoru: „Ako se pastir izgubi, i ovce će se razbjeći i bit će nadohvat svakom vuku".

Okupljenim biskupima Čilea Papa je preporučio „očinstvo biskupa sa svećenicima", očinstvo koje „nije ni paternalizam, niti zloupotreba ovlasti", nego „dar za koji treba moliti" kako bi „ostali blizu" svojim svećenicima „po uzoru na sv. Josipa".

Jedan od problema s kojima se danas suočava naše društvo je osjećaj da smo siročad, odnosno da osjećamo da nikome ne pripadamo, rekao je Papa na susretu s 50 čileanskih biskupa. „Ovaj postmodernistički osjećaj može prodrijeti u nas i naše svećenike", upozorio je papa Franjo: „Tada počinjemo misliti da ne pripadamo nikome, zaboravljamo da smo dio svetoga vjerničkog naroda Božjeg i da Crkva nikada nije i nikada neće biti elita posvećenih osoba, svećenika ili biskupa" „Nećemo moći podnijeti svoj život, svoj poziv ili službu bez ove svijesti o tome da smo narod", istaknuo je papa Franjo, prema kojemu „nedostatak svijesti o tome da pripadamo Božjem narodu kao sluge, a ne kao gospodari, može dovesti do jedne napasti koja nanosi najveću štetu misionarskoj dinamici koju smo pozvani promicati, a to je klerikalizam, koji je karikatura primljenog poziva".

Laici nisu naši sluge, niti naši zaposlenici", podsjetio je Papa nastavljajući obrađivati temu klerikalizma. „Ne moraju kao papige ponavljati ono što mi kažemo", dodao je. „Budno pazimo na tu napast, osobito u sjemeništu i tijekom procesa odgoja i izobrazbe", pozvao je Papa. Konkretno, „u sjemeništima se mora naglašavati činjenicu da budući svećenici moraju znati služiti Božjem svetom vjernom narodu, prepoznavajući raznolikost kultura i odričući se napasti svih oblika klerikalizma". Budući svećenici svoju će službu obavljati u sekulariziranom svijetu i moraju se za to pripremiti.

Svoje poslanje stoga moraju obavljati u bratskom jedinstvu, „rame uz rame", s čitavim Božjim narodom, rekao je Papa, istaknuvši kako je potrebno poticati laikat u ozračju razlučivanja i sinodalnosti, dviju bitnih karakteristika budućih svećenika.

Papa je izrekao odlučni „ne" klerikalizmu i idealnim svjetovima koji ulaze samo u naše sheme, ali ne dotiču ničiji život, te „da" predanosti za misijsku i proročku opciju koja je je kadra preobraziti sve, tako da navike, stilovi, rasporedi, jezik i sve crkvene strukture postanu prikladni instrumenti za evangelizaciju, a ne za samo-očuvanje Crkve. | IKA