Papina poruka tjedna, 07.04.2015.

Papa Franjo: Treba sići s pijedestala našeg ponosnog „ja"

Ne smijemo podlegnuti oholosti koja raspiruje nasilje i rat, već trebamo imati poniznu hrabrost za traženje oprosta i mira, kazao je papa Franjo u poruci Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi) koju je izrekao na Uskrs (5. travnja) s balkona bazilike sv. Petra u Vatikanu. Oholost, dakle, hrani mržnju, a time i ratove. Papa je govorio o ljudskom pretjeranom ponosu na Uskrs, kao i u homiliji tijekom Vazmenog bdijenja u bazilici sv. Petra (4. travnja).

Da bi se ušlo u otajstvo, potrebno se „sagnuti", potrebno se poniziti. Samo onaj koji se ponizi razumije Isusovo proslavljenje i može ga slijediti na njegovu putu, kazao je Franjo u uskrsnoj poruci i dodao kako nam svijet „predlaže da se nametnemo po svaku cijenu, da se natječemo, nadjačamo...", ali „kršćani, milošću Krista, umrlog i uskrslog, su klice drugog čovječanstva, u kojem nastojimo živjeti tako da jedni drugima služimo, da ne budemo bahati, već spremni pomoći i poštovati druge".

To nije slabost, već prava snaga! Tko nosi u sebi Božju snagu, njegovu ljubav i njegovu pravdu, ne treba se služiti nasiljem, već govori i djeluje snagom istine, ljepote ljubavi, kazao je Franjo u poruci Urbi et Orbi, a večer prije tijekom Vazmenog bdijenja naglasio je kako se Uskrs ne može shvatiti ako se ne uđe u otajstvo. Nije to samo intelektualni čin, niti samo spoznaja ili pronicanje... Uskrs je puno više od toga!

Potrebno je sići s pijedestala s našeg ponosnog „ja", naše umišljenosti. Treba imati snage priznati ono što stvarno jesmo, stvorenja s odlikama i nedostacima, grešnici kojima je potrebno oproštenje. Da bi se moglo ući u otajstvo potrebno je to poniženje, a to znači nemoć, ispražnjenje vlastite idolatrije (obožavanja sebe). Potrebno je klanjanje, jer bez toga se ne može ući u otajstvo, istaknuo je Papa.

Ulaženje u otajstvo od nas traži da se ne bojimo stvarnosti: da se ne zatvaramo u sebe, da ne bježimo od onoga što ne shvaćamo, da ne zatvaramo oči pred problemima niti da ih niječemo, da ne izbjegavamo pitanja... Ući u otajstvo znači napustiti svoje lagodne sigurnosti, vlastitu lijenost i ravnodušnost koje nas koče, i tragati za istinom, ljepotom i ljubavlju. U otajstvo se ne može ući ako mu se ne poklonimo, kazao je papa Franjo.

Više vijesti iz Crkve čitajte OVDJE