Papina poruka tjedna, 14.04.2015.

Papa Franjo: Zlo se ne može opravdavati Božjim imenom

Čini se da je ljudskost nesposobna zaustaviti prolijevanje nevine krvi, kazao je papa Franjo tijekom mise održane (12. travnja) u bazilici sv. Petra kojom je obilježena stota godišnjica „Velikoga zločina", pokolja Armenaca u vrijeme Otomanskog carstva u kojemu je stradalo milijun i pol osoba. Franjo je kazao kako i „danas čujemo prigušeni i zaboravljeni krik bespomoćne braće i sestara, koje se, zbog njihove vjere u Krista ili etničkoga podrijetla, javno i nemilosrdno ubija, odrubljuju im se glave, razapinje ih se i žive spaljuje, ili ih se primorava napustiti svoju domovinu. I danas proživljavamo jednu vrstu genocida uz opću i kolektivna ravnodušnost".

Prošloga stoljeća naša ljudska obitelj proživjela je tri goleme tragedije bez presedana. Prvu se smatra „prvim genocidom dvadesetoga stoljeća", kazao je Franjo i podsjetio kako su to u studenom 2000. godine zajednički izjavili Ivan Pavao II. i katolikos Karekin II.

Ubijalo se armenski narod, prvu kršćansku naciju, kao i katoličke i pravoslavne Sirijce, Asirce, Kaldejce i Grke. Ubijalo se biskupe i svećenike, redovnike, redovnice, žene i muškarce, starce i starice te čak i bespomoćnu djecu i bolesnike, kazao je Franjo i podsjetio kako su druge dvije tragedije 20. stoljeća zločini „nacizma i staljinizma", a nedavno je bilo i drugih masovnih ubojstava, poput onih u Kambodži, Ruandi, Burundiju i Bosni.

„Čini se da je ljudskost nesposobna zaustaviti prolijevanje nevine krvi. Čini se kako se raspršio i nestao zanos nakon završetka Drugog svjetskog rata. Čini se da ljudska obitelj odbija učiti iz svojih pogreški koje je uzrokovao zakon terora, tako da i danas postoje oni koji žele ukloniti druge uz pomoć nekolicine i suodgovorne šutnje drugih koji samo stoje po strani", kazao je Franjo i naglasio kako „skrivati ili negirati zlo jest kao da ostavimo ranu krvariti, umjesto da ju liječimo".

Zlo nikada ne dolazi od Boga, koji je beskrajno dobar, okrutnost se nikada ne može pridjenuti Božjim djelima ili je opravdavati njegovim imenom, upozorio je papa Franjo.

Više vijesti iz Crkve čitajte OVDJE