PORUKA IZ HBK Misa se nikada nije naplaćivala

"Misa se ne plaća", poručio je na općoj audijenciji papa Franjo.

Tako je još jednom izrazio svoje protivljenje da svećenici naplaćuju usluge. Iz tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije kažu - misa se nikada ni nije naplaćivala, Papa je samo objasnio pogrešno gledanje na doprinose za misu.

"Važno je shvatiti da se misa ne plaća. Misa je Kristova žrtva koja je besplatna", poručio je papa Franjo iz Vatikana. I ne prvi put - prije više od tri godine prozivao je naplaćivanje služenja svetih misa za različite nakane jer, kako je rekao, svećenik nije osoba koja pruža usluge za novac. Iz Hrvatske biskupske konferencije kažu - misa se nikada ni nije naplaćivala, to je jasno iz zakonika kanonskog prava.

"Sveta misa je sveti sakramenat i Božji dar. Ona se nikad nije plaćala niti se može kupiti, niti se njom smije ili može trgovati. Tu se radi o daru vjernika za crkvu. To se veže uz misu, sprovod ili neki drugi sakrament - ali to je dar", ističe Zvonimir Ancić, glasnogovornik Biskupske konferencije.

I dar je neobvezatan, kaže. Oni koji to ne mogu, misu ne moraju platiti. Dodaje i da vjeruje kako je Papa samo htio razjasniti pogrešno gledanje na doprinose za misu.

Svaka nadbiskupija određuje takse za određenu uslugu. Vrijednost dara varira - 300 kuna daje se za sprovod, isto toliko za vjenčanje, a naknada svećeniku za obavljanje mise iznosi 50 kuna, javlja HRT.