POSVETA CRKVE Trodnevna priprema i svečanost u Franjevačkoj crkvi u Mostaru

U srijedu, 28. lipnja, pod misom u 18 sati, bit će posveta samostanske crkve sv. Petra i Pavla. Crkvu će posvetiti biskup Petar Palić, a posveta crkve Franjevačke crkve predstavlja važan događaj u vjerskom životu Mostara i HercegovineTrodnevnica uoči posvete crkve obuhvaća niz duhovnih aktivnosti i slavlja koja su otvorena za sve vjernike, piše goranci.blogspot.com.

Prvi dan trodnevnice, koji će se održati u ponedjeljak, 26. lipnja, započinje u 16:30 sati s molitvom i tumačenjem mozaika i freski u crkvi sv. Petra i Pavla. Nakon toga, u 17:30 sati, bit će krunica i mogućnost za ispovijed. Glavni dio programa počinje u 18 sati s pobožnošću sv. Petru i Pavlu te svetom Misom. Nakon mise, vjernici će imati priliku za klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Predvoditelj prvog dana trodnevnice je fra Danko Perutina, gvardijan i župnik crkve sv. Petra i Pavla.Drugi dan trodnevnice, koji će se održati u utorak, 27. lipnja, također počinje s krunicom i mogućnošću za ispovijed u 17:30 sati. Pobožnost sv. Petru i Pavlu i sveta Misa bit će održana u 18 sati, a nakon mise bit će molitva za zdravlje duše i tijela.

Predvoditelj drugog dana trodnevnice je fra Miro Šego, vikar Hercegovačke franjevačke provincije.

Uočnica, srijeda 28. lipnja, predstavlja vrhunac trodnevnice. Program započinje s krunicom i mogućnošću za ispovijed u 17:30 sati, nakon čega slijedi pobožnost sv. Petru i Pavlu i sveta Misa koja uključuje posvetu crkve sv. Petra i Pavla. Nakon mise, bit će blagoslov djece, a vjernici će imati priliku uživati u zajedničkoj okrepi.

Predvoditelj uočnice je mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski.

Svetkovina sv. Petra i Pavla, koja se slavi 29. lipnja, obilježit će se svetim misama u 7, 11 i 18 sati. Toga dana, u 17:30 sati, bit će održana krunica i ponovno će biti mogućnost za ispovijed. Svečana sveta misa održat će se u 18 sati, a predvodit će je fra Jozo Grbeš, provincijal. Tijekom svih misa pjevat će zborovi sv. Cecilije iz Mostara, sv. Ante iz Humca i Krista Kralja iz Čitluka. Posveta crkve sv. Petra i Pavla u Franjevačkoj crkvi u Mostaru predstavlja važan događaj u vjerskom životu Mostara i cijele Hercegovine. Ovaj svečani čin pruža priliku za obnovu duhovnosti i vjere te za zajedništvo među vjernicima, pišu Goranci online.

Posveta crkve sv. Petra i Pavla označava novi početak i simbolizira predanost vjernika u očuvanju vjere i duhovnosti. Tijekom trodnevnice i samog dana posvete, vjernici će imati priliku sudjelovati u molitvama, svetim Misama i pobožnostima posvećenim svetim apostolima Petru i Pavlu.

Kroz ove duhovne aktivnosti, vjernici će se povezati s duhovnom baštinom i naukom svetih apostola te produbiti svoje razumijevanje i odanost kršćanskim vrijednostima. Važan dio programa posvete crkve je i blagoslov djece. To je poseban trenutak u kojem se djeci daruje Božji blagoslov i molitva za njihovu zaštitu i prosperitet. Ovaj čin naglašava važnost obitelji i ulogu vjere u odgoju djece.

Na svečanoj svetoj misi na samu svetkovinu sv. Petra i Pavla, koju će predvoditi fra Jozo Grbeš, provincijal, prisutni će moći doživjeti svečanu atmosferu i zajedništvo vjernika. Zborovi sv. Cecilije iz Mostara, sv. Ante iz Humca i Krista Kralja iz Čitluka pridonijet će svečanosti svojim pjevanjem, stvarajući tako svečarsko ozračje. Nakon svetih misa, vjernici će imati priliku družiti se i zajedno uživati u okrepi koja će biti pripremljena za sve prisutne. To će biti prilika za međusobno povezivanje, dijeljenje vjerskih iskustava i slavljenje zajedništva u vjeri.

Posveta crkve sv. Petra i Pavla u Franjevačkoj crkvi u Mostaru pruža vjernicima priliku da prodube svoju vjeru, ojačaju svoje duhovno zajedništvo i istaknu važnost crkve kao mjesta duhovnog središta.

Ovaj svečani događaj donosi radost i nadu te obnavlja vjerničku predanost i ljubav prema Bogu i Crkvi.

Što znači posveta crkve?

Posveta crkve nekom svetom znači da se crkva svečano posvećuje ili predaje na čast određenom svecu ili svecima. To je obredni čin kojim se crkva namjenski posvećuje za bogoslužje i duhovnu službu u ime odabranog sveca.

Posveta crkve obično uključuje molitve, blagoslov i liturgijske obrede koje obavlja biskup.

Oni prizivaju Božji blagoslov i svetost sveca ili svetaca kojemu je crkva posvećena kako bi se mjesto odvojilo od svjetovnih svrha i posvetilo isključivo duhovnom životu i bogoslužju. Posveta crkve nekom svetom pokazuje povezanost vjernika s tim svecem i ističe važnost njegove prisutnosti i zagovora u tom svetom prostoru.

Također, to je i način da se vjernici podsjetite na život i primjer svetca te ga slijede u svom duhovnom putu.

posveta franjevacke crkve 1

posveta franjevacke crkve

Označeno u